4
Photo News

Minder tweets over Zwarte Piet dit jaar maar ze zijn wel giftiger

Sinterklaas is sinds dit weekend weer in het land, uiteraard vergezeld van zijn trouwe bende zwarte pieten. Het is die figuur van Zwarte Piet die - vooral bij onze noorderburen, maar ook bij ons - al enkele jaren aanleiding geeft tot soms heftige discussies rond de al dan niet racistische kleur ervan. Op Twitter blijkt het aantal berichten in het debat dit jaar sterk afgenomen, maar ze zijn wel giftiger.

Het Belgische Artificial Intelligence-bedrijf Textgain nam de commotie rond Zwarte Piet onder de loep aan de hand van Twitter-data waar ze hun software op loslieten. Blijkt onder meer dat, in vergelijking met 2018, het totaal aantal berichten over Zwarte Piet in het Nederlandstalige gebied met meer dan 75% afgenomen is. Dat kan je zien in de grafiek hieronder, waarvan je de interactieve versie hier terugvindt.

4 Het aantal tweets over Zwarte Piet is met 75 procent gedaald ten opzichte van drie jaar geleden.
Textgain Het aantal tweets over Zwarte Piet is met 75 procent gedaald ten opzichte van drie jaar geleden.

Nog opvallend: zo’n vijf jaar geleden barstte de discussie op Twitter al in oktober los, terwijl we de laatste jaren moeten wachten tot de intrede van Sinterklaas om een belangrijke stijging in het aantal berichten vast te stellen.

De pietendiscussie lijkt dan wel af te nemen, wég is ze niet. Meer nog: Textgain berekende met AI de polariserende aard van de berichten en stelde vast dat de zogenaamde toxiciteit - de mate van giftigheid of grofheid - gevoelig de hoogte is ingegaan de laatste jaren. Of: wel minder berichten, maar veel heftigere (zie de grafiek hieronder, of hier in interactieve versie). 

4 Het aantal ‘giftige’ tweets is verdubbeld tegenover 2016.
Textgain Het aantal ‘giftige’ tweets is verdubbeld tegenover 2016.

“We stellen vast dat het aantal toxische berichten meer dan verdubbeld is in vergelijking met pakweg drie jaar geleden”, legt Guy De Pauw van Textgain uit. “En we kijken dan nog naar redelijk duidelijke venijnige verwijzingen, dus de cijfers zijn wellicht nog een onderschatting van de echte situatie.”

“Meer en meer mensen zijn de pietendiscussie beu en mengen zich niet meer in het debat”, aldus nog De Pauw. “Zij die overblijven, lijken degenen te zijn die het hardste roepen.”

Of het voor- of tegenstanders zijn die zich het meest polariserend gedragen in het debat, dat kan de software op dit moment nog niet achterhalen.

4
Photo News

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • michel De Blay

    Sinterklaas in het land??? Ik heb hem niet gezien hoor want de mijter die de man op zijn hoofd had, had nog niet eens een kruis!!Ook dat hebben ze stillekes weggesensureerd. Net zoals bij de drie grote speelgoedverdelers er op en in hun reclameboekjes zelfs geen sinterklaas te bespeuren valt. En van Piet al helemaal niets.

  • francis hofmans

    Laat een kinderfeest een echt feest voor de kinderen blijven,dat besmeur je niet!

Lees meer