4 De vlek werd veroorzaakt door de crash van de Israëlische maanlander Beresheet.
NASA De vlek werd veroorzaakt door de crash van de Israëlische maanlander Beresheet.

NASA deelt foto’s van laatste rustplaats van Israëlische maanlander

Eind februari 2019 werd de Israëlische maanlander ‘Beresheet’ gelanceerd. Het doel was om als vierde land ooit voet op de maan te zetten. Maar twee maanden later, tijdens het landen, crashte het toestel. En NASA gelooft te weten waar dat exact gebeurde.

Nieuwe foto’s die gemaakt werden door de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) - een ruimtevaartuig van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA - tonen waar de Israëlische maanlander op 11 april precies neerstortte.

Vergeleken met een foto die in december vorig jaar (2018) werd gemaakt, lijkt er wel een witte vlek te zijn verschenen sinds de crash in april. Die vlek zou inderdaad een gevolg zijn van de impact van de Israëlische maanlander.

(Lees verder onder de foto) 

4 In december was er nog niets te zien op de maanoppervlakte. Na de crash verscheen er een witte vlek.
NASA In december was er nog niets te zien op de maanoppervlakte. Na de crash verscheen er een witte vlek.

Primeurs

Al slaagde de Israëlische maanlander ‘Beresheet’ – vrij vertaald naar ‘Genesis’ – er niet in veilig te landen. Hij zorgde wel voor tal van andere primeurs. De nacht van 21 op 22 februari werd de maanlander gelanceerd. Dat gebeurde vanop Cape Canaveral.

De robot was een onderdeel van de eerste private maanmissie, op initiatief van SpaceIL. Hij droeg een bibliotheek van 30 miljoen pagina’s met zich mee, en maakte onderweg een glorieuze selfie om het moment te vereeuwigen.

In de laatste fase van de afdaling ging het mis. De belangrijkste motor van Beresheet viel uit en het contact werd verbroken. Het toestel is daarna vermoedelijk gecrasht.

4 De maanlander Beresheet maakte een selfie met de aarde en de Israëlische vlag.
AFP De maanlander Beresheet maakte een selfie met de aarde en de Israëlische vlag.
4 De maanlander Beresheet
AFP De maanlander Beresheet

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer