2 Danielson-krater op Mars.
NASA Danielson-krater op Mars.

NASA deelt gedetailleerde en adembenemende foto van Mars

NASA heeft een gedetailleerde - en wondermooie - afbeelding van Mars vrijgegeven. Eerder deze week stuurde ook al de Europees-Russische ruimtesonde ExoMars een indrukwekkende foto van de rode planeet richting aarde.

Bovenste afbeelding werd genomen door NASA’s ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter, en toont een deel van de Danielson-krater. Die heeft een diameter van 66 kilometer en werd “miljoenen of miljarden jaren geleden” gevormd, aldus de Amerikaanse ruimteorganisatie. De krater bestaat uit rotsen vermengd met zand (blauwe gebieden), die bevroren raakten. Bepaalde delen op de kraterbodem vielen makkelijker ten prooi aan erosie dan andere, wat dan weer de trapachtige, uitspringende structuur verklaart.

Ook de Europees-Russische sonde ExoMars stuurde deze week een gedetailleerde foto van de rode planeet naar de aarde. Daarop zijn duinen op de noordpool van Mars te zien. De witte kleur op onderstaande afbeelding wordt veroorzaakt door droogijs, de vaste vorm van koolstofdioxide. In de lente, wanneer de zon schijnt, barst het ijs en ontsnapt er gas uit de duinen. Donker zand wordt dan omhoog gestuwd, zoals op de afbeelding duidelijk te zien is.

2 Noordpoolduinen op de rode planeet.
ESA/Roscosmos Noordpoolduinen op de rode planeet.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kumara Thomassen

    Hoezo laat de natuur met rust wat is dst voor een onzin statement, onderzoek doen naar andere planeten kan ook helpen om problemen op te lossen op deze planeet.

  • Nurdagul Ucar

    Tjonge jonge. Laat de natuur met rust. Laat de mars met rust. Er is al super veel ellende op deze wereld die ontstaan door mensen. De wereld, deze planeet is prachtig maar de mensen die erin leven niet

Lees meer