2 Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld

Niet de oudste man, wel de man met het oudste DNA van Noord-Amerika

Darrell ‘Dusty’ Crawford mag zich voortaan de man met het oudste DNA in Noord-Amerika noemen. Zijn DNA komt voor 83 procent overeen met dat van de inheemse Amerikanen, en dat is een behoorlijk hoge analogie.

Dusty woont al sinds zijn geboorte in het natuurreservaat van de Amerikaanse Blackfeet-natie. Vlak voor zijn dood moedigde de broer van Dusty hem aan om zijn DNA te laten testen. “Bij wijze van grap wilde hij controleren wie van ons twee het meeste lijkt op onze voorouders”, aldus Dusty. “Maar hij stierf voordat hij het zelf kon testen.”

Om de wens van zijn dode broer enigszins te eren, liet Dusty zijn DNA wél testen. Dat deed hij bij het Amerikaanse Cellular Research Institute (CRI), dat de biogeografische afkomst van personen nagaat.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Rijke geschiedenis

Het resultaat verbaasde zowel Dusty als de onderzoekers van CRI. Nadat zijn DNA aan grondig onderzoek werd onderworpen, bleek dat de voorouders van Darrell “Dusty” Crawford zich 17.000 jaar geleden in Amerika vestigden. En zijn DNA vertelde nog veel meer over de geschiedenis van zijn familieleden. Zo zouden ze eerst in het zuiden van Amerika gewoond hebben om vervolgens stilaan richting het noorden te verkassen.

En wie die familie is? Uit de analyses bleek al snel dat het mitochondriaal DNA of het mtDNA van Crawford tot de Haplogroep B behoort, het DNA van de zogenaamde Native Americans, inheemse Amerikanen of Indianen. Die inheemse Amerikanen kennen volgens de geschiedenisboeken vier oermoeders: Ai, Ina, Chie en Sachi. Crawford zou een verre afstammeling zijn van de clan van Ina.

Mitochondriaal DNA

Voordat de wetenschappers zulke conclusies konden trekken, analyseerden ze het mitochondriaal DNA van Crawford. Dat  mtDNA is DNA dat we uitsluitend van onze moeder erven. In Crawford zijn geval komt maar liefst 83 procent van zijn DNA overeen met dat van Ina. De overige 17 procent is voor 10 procent Europees, 5 procent Oost-Aziatisch, 2 procent Zuid-Aziatisch en 1 procent Afrikaans.

Dat er Aziatische en Europese kenmerken in het DNA van Crawford werden gevonden is trouwens niet vreemd. De Haplogroep B zou namelijk vanuit Siberië richting Amerika zijn getrokken. Daarbij maakten ze wel enkele tussenstops. 

“Nu komt de lijn van Ina vooral terug aan de oostkust van Noord-Amerika”, aldus de wetenschappers van het Cellular Research Institute. Maar in werkelijkheid zijn ze afkomstig van het zuiden: “Ze vestigden zich voornamelijk rond Arizona”. Dat is aan de grens met Mexico.

2 Het natuurreservaat van Blackfeet
Getty Images/iStockphoto Het natuurreservaat van Blackfeet

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alain Heirman

    Men is weer aan het goochelen met cijfers. De mens bestaat maar een goeie 6000 jaar. Moesten ze durven, ze zouden er nog een nulletje bijdoen. LOL

Lees meer