ANP

Nieuw wapen tegen teken: middel droogt hun speeksel op, waarna ze sterven

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw wapen tegen teken ontdekt. Het bestrijdingsmiddel heeft een grote impact op de werking van de speekselklieren van de diertjes, waarna het speeksel van de teek opdroogt en ze vijftien keer minder bloed kunnen opzuigen. Het middel wordt de teken uiteindelijk na twaalf uur fataal. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Om teken te bestrijden gebruikt de landbouwsector vooral neurotoxische insecticiden, maar die kan je moeilijk in woonwijken gebruiken. Daarom gingen we op zoek naar nieuwe methoden”, zegt Daniel Swale, entomoloog aan de Universiteit van Louisiana. “De ziekte van Lyme is in het noordoosten van de Verenigde Staten namelijk sterk in opmars.”

“Wat we al wisten was dat de speekselklier van cruciaal belang is voor de levenswijze van de teek”, zegt doctoraatsstudent Zhilin Li, die meewerkte aan het onderzoek. “Het is dus een potentieel doelwit om nieuwe bestrijdingsmiddelen op te richten.

Bij het onderzoek lag de focus vooral op het kalium-ionenkanaal, een belangrijk onderdeel van de afscheidingsklieren bij geleedpotigen. Teken kregen runderbloed met middelen die de kalium-ionenkanalen blokkeren. Hierdoor produceerden ze tot 95 procent minder speeksel en zogen ze vijftien keer minder bloed op. Uiteindelijk werd het middel de teken na twaalf uur fataal. 

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lutgardis Baert

    Ha ik neem dat elke dag, maar heb klierkoorts virus, sona en Lyme. Het houdt me recht om mijn dagelijkse taken te doen. Doch als het je vindt, wordt nog altijd gevloerd.

  • Jil Heirman

    Dat men dan overal stopt met vossen compleet kapot te jagen. Meer vossen is minder teken, dit is aangetoond.

Lees meer