4 Het Jianghan-district in Wuhan
Earth observatory Het Jianghan-district in Wuhan

Nieuwe satellietbeelden brengen afname van lucht- én lichtvervuiling in kaart

De luchtverontreiniging in Europa en China is sterk afgenomen dankzij de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Vooral in (wereld)steden waar een lockdown van kracht is, is een groot verschil te zien in concentraties stikstofdioxide, alsook lichtvervuiling. Het was in jaren niet zo donker in de (Chinese) steden.

Satellietbeelden zijn niet alleen indrukwekkend, ze hebben vaak ook een praktisch nut. Zo tonen ze bijvoorbeeld wat een lockdown doet met de lucht- én lichtvervuiling. Aan de hand van de lichtvervuiling is overigens ook goed te zien of een lockdown al dan niet goed wordt nageleefd. 

Een onderzoeksteam van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA analyseerde enkele beelden die ’s nachts gemaakt werden. Zo wilden ze patronen van energieverbruik, transport, migratie en andere economische bewegingen in kaart brengen. Studieobject? Wuhan, de Chinese stad waar het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 voor het eerst is uitgebroken. 

De satellietbeelden die in januari – voor de lockdown op 23 januari - werden gemaakt, staan in schril contrast met de beelden van februari. Op het eerste beeld lichtten alle snelwegen, vanuit de felgekleurde cirkel (Wuhan), nog op. Dat betekent dat het transport van en naar andere steden nog druk in beweging was. Op het tweede beeld – in februari, toen er een volledige lockdown gold - zijn de verbindingen echter afgezwakt, tot zelfs helemaal verdwenen. Ook op een meer gedetailleerde afbeelding (zie hierboven) van het commerciële Jianghan District toont hoe een lockdown tal van - anders zo drukke - verbindingswegen doet uitdoven.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ook in Europa zijn de (positieve) gevolgen van de lockdowns inmiddels gebleken. De gemeten hoeveelheid stikstofdioxide in Milaan was de afgelopen vier weken een kwart lager dan een jaar geleden en in Rome daalde de hoeveelheid tot 35 procent. In het zwaar getroffen Bergamo werd vorige week 47 procent minder stikstofdioxide uitgestoten.

4 De gemeten hoeveelheid stikstofdioxide in Milaan was de afgelopen vier weken een kwart lager dan een jaar geleden en in Rome daalde de hoeveelheid tot 35 procent.
Earth Observatory De gemeten hoeveelheid stikstofdioxide in Milaan was de afgelopen vier weken een kwart lager dan een jaar geleden en in Rome daalde de hoeveelheid tot 35 procent.
4
Earth Observatory

Ook in de Franse hoofdstad Parijs, alsook in de rest van het land, is een duidelijk verschil waar te nemen. 

4
Earth Observatory

Stikstofdioxide (NO2)

Blootstelling aan stikstofdioxide kan zorgen voor luchtwegklachten, astma-aanvallen en een verhoogd risico op infecties. Het is niet duidelijk of dit de toestand van mensen met het coronavirus verslechtert, aldus het agentschap in Kopenhagen. Daar is meer onderzoek voor nodig.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • emiel wouters

    Wat een klein virusje al niet teweeg brengt. Binnenkort kunnen de overige mensen terug zuivere lucht inademen. En moeten zij niet meer overgaan tot een uurtje lichten uitschakelen. Dan zijn ze gewoon van zonder licht te zitten. Eindelijk eens terug sterren kunnen zien. Heerlijke vooruitzichten.

  • Eric Grosemans

    Eigenlijk zou de openbare verlichting hier na 22.00 uur ook gedoofd kunnen worden, nu er toch niemand meer mag buitenkomen heeft die weinig zin. Het zou een grote besparing zijn, nu ze hun centjes voor andere zaken nodig hebben.

Lees meer