6 Deze foto vanop 24 miljoen kilometer van de zon gaf de NASA vrij.
EPA Deze foto vanop 24 miljoen kilometer van de zon gaf de NASA vrij.

Nooit eerder kwamen we zo dicht bij de zon: NASA geeft deze prachtige beelden vrij

Er vanop de aarde naar kijken is absoluut geen goed idee, maar dankzij de NASA kunnen we vandaag toch een prachtig mooie blik werpen op onze zon. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft nieuwe beelden van onze grootste ster vrijgegeven, en niet zomaar de eerste de beste: nooit eerder kwam een onbemand ruimtetuig zo dicht bij de zon.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ruimtesonde Parker werd in de zomer van vorig jaar de ruimte in gelanceerd en heeft als bestemming de zon. Of tenminste toch de rand ervan: want al is 6,2 miljoen kilometer voor ons onmetelijk ver, op kosmische schaal is het een peulschil. Mercurius, de planeet het dichtst bij de zon, staat bijvoorbeeld op zo’n 58 miljoen kilometer afstand. Ter vergelijking: de zon zelf heeft een doorsnede van een kleine 1,4 miljoen kilometer, de aarde is ‘amper’ 12.742 kilometer lang in doorsnede.

De foto die nu is vrijgegeven, is trouwens gemaakt op 24 miljoen kilometer afstand. Pas in 2024 moet Parker de corona binnenvliegen, het gebied bomvol straling en deeltjes dat je vanaf de aarde kunt zien tijdens een zonsverduistering.

Parker is naar de zon gestuurd om het gedrag van de ster te onderzoeken, en de mogelijke impact op de aarde. Zo zijn de wetenschappers van NASA geïnteresseerd in de zonnewind, waarbij een massa geladen deeltjes de ruimte in worden gestuurd, en het magneetveld van de zon. Parker ontdekte nu bijvoorbeeld al de magnetische stralingen die de zon uitstuurt, plots fel van richting kunnen veranderen.

6 Een artistieke impressie van Parker en de zon voor zijn lancering.
EPA Een artistieke impressie van Parker en de zon voor zijn lancering.
6
AP
6 De Parker Solar Probe voor zijn lancering in 2018.
AFP De Parker Solar Probe voor zijn lancering in 2018.
6 De raket die Parker naar de ruimte bracht.
REUTERS De raket die Parker naar de ruimte bracht.
6
EPA

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bert Van den bossche

    Jaques delà lieux, u heeft wss voor schoenmaker gestudeerd... Blijf maar bij uw lijstje vriend... De aarde draad rond de zon... Niet andersom, soms wat dichter, maar die afstand is zo enorm dat er geen meetbaar verschil in temperatuur is. Wat kan gebeuren is dat door de uitstoot van zonnevlammen onze ozon beschadigd geraakt, die we ook zelf door broeikasgassen naar de zak maken. Onze bescherming vd atmosfeer. De eu roept de noodtoestand uit en u steekt uw kop in het zand voor wat geld. Top.

  • Danny Bollaert

    De zon een bron van energie. Men zegt dat de zon in de helft van zijn levens jaren zit dat wordt toch verondersteld. Zou die sonde dan ook voor een deel meten hoeveel energie ze verbruikt ? Om te berekenen hoe lang ze nog zal bestaan ?. Dat de zon invloed heeft op het klimaat is misschien wel mogelijk . Ik veronderstel dat de zon zelf ook zijn actieve en minder actieve seizoenen heeft deze hebben mogelijk invloed op het klimaat op aarde. Op aarde veranderd het klimaat al zo lang.

Lees meer