Fiodor
EPA Fiodor

Oeps. Russische robot Fiodor pleegt plagiaat vanuit ISS

Nadat de Russische humanoïde robot Fiodor twee weken geleden in het Internationaal ruimtestation (ISS) arriveerde, deelde hij zijn avonturen in het ISS graag via Twitter. Al was de robot wellicht een beetje te enthousiast: Skybot F-850 deelde een foto die in werkelijkheid door iemand anders gemaakt werd. Plagiaat?

Het Twitterprofiel van de Russische Skybot Fiodor bestaat uit Russische teksten en (ludieke) foto’s die de dagelijkse activiteiten van de robot weergeven. In een van zijn recente berichten postte Fiodor een foto van de aarde, genomen vanuit het ruimtestation. “Op het einde van een werkdag bewonder ik de aarde (…). Ze is prachtig”, luidde het Russische bijschrift.

“Plagiaat”, scandeerden velen. De foto bleek reeds negen jaar oud en werd in werkelijkheid in 2010 gemaakt door NASA-astronaut Doug Wheelock. Wheelock deelde diezelfde foto trouwens ook op Twitter.

Fiodor moet zich natuurlijk niet al te veel zorgen maken: omdat hij zichzelf een robot mag noemen, gelden voor hem niet dezelfde wetten en straffen. Zelfs als Fiodor een persoon zou zijn, zou hij niet van plagiaat beschuldigd kunnen worden. De foto behoort immers toe tot het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA en de mediabibliotheek van NASA is publiek domein.

Hoe dan ook lijkt Fiodor zich niet veel van de hetze aan te trekken, de robot tweet lustig verder. Zo deelde hij enkele dagen geleden nog een filmpje waarop hijzelf en astronaut Aleksej Ovtsjinin aan het werk te zien zijn.

Micro-zwaartekracht 

Fiodor vertrok op 26 augustus richting het ISS en verbleef daar twee weken. Het doel was om verschillende taken uitvoeren onder toezicht van de Russische kosmonaut Aleksandr Skvortsov. Hij testte de vaardigheden van Fiodor onder micro-zwaartekracht. Een van de belangrijkste vaardigheden van de robot is dat hij menselijke bewegingen kan imiteren, waardoor hij astronauten kan helpen of taken van hen kan overnemen. Twee dagen geleden, op 7 september, keerde de robot terug naar huis. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Carla Van Geel

    “Op het einde van een werkdag bewonder ik de aarde (…). Ze is prachtig”, luidde het Russische bijschrift. Nergens staat er dat die robot zelf de foto nam. Hij bewondert de aarde en toont een foto. Mensen moeten dus oppassen want onterecht beschuldigen kan een robot ook overnemen.

Lees meer