Anthony Levandowski.
AFP Anthony Levandowski.

Pionier zelfrijdende auto's beschuldigd van diefstal bedrijfsgeheimen

Een pionier op het vlak van zelfrijdende auto's is aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. Anthony Levandowski, een voormalig techneut van Waymo, zou geheimen van dat zusterbedrijf van Google hebben meegenomen bij zijn overstap naar rivaal Uber. Dat geldt als diefstal.


Levandowski zou duizenden bestanden met betrekking tot de technologie achter zelfrijdende auto's hebben gedownload. Hij verliet Waymo in 2016 en werd later een belangrijke spil in het project met zelfrijdende auto's van Uber, voordat dat bedrijf hem de laan uit stuurde.

De aanklachten tegen Levandowski komen in grote lijnen overeen met die uit een civiele zaak tussen Waymo en Uber die vorig jaar voor omgerekend honderden miljoenen euro's werd geschikt. Daarbij beloofde Uber geen technologie van Waymo te zullen gebruiken.

De advocaat van Levandowski ontkent dat zijn cliënt bedrijfsgeheimen heeft gestolen. Na zijn vertrek bij Uber richtte Levandowski het bedrijf Pronto AI op, dat zich eveneens bezighoudt met zelfrijdende auto's. Sommige media melden dat hij daar inmiddels op non-actief is gezet in verband met de aanklachten tegen hem.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Philippaerts

    Dat non actief is maar een foefje om in voorkomend geval niet die indrukwekkende boetes te moeten betalen. In Amerika gooien ze er nogal mee, maar daar wordt de soep ook niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Anderen waren de sigarettenfabrikanten die al zoveel doden op hun naam hebben staan al heel lang failliet

Lees meer