2 De kop is zo'n veertig centimeter lang, dat is de helft van het lichaam van een Siberische wolf.
Albert Protopopov/The Siberian T De kop is zo'n veertig centimeter lang, dat is de helft van het lichaam van een Siberische wolf.

Reusachtige kop van 40.000 jaar geleden overleden wolf teruggevonden in Siberië

Afgelopen zomer genoot een Siberische man van een rustige wandeling naast een kabbelende rivier toen hij plots een gigantisch dierenhoofd zag liggen. Dankzij permafrost was het fossiel bijzonder goed bewaard gebleven, grote mond, grote ogen en grote oren incluis. Alsof het beest zo uit een sprookjesboek gesprongen was.

Pavel Efimov was simpelweg aan het genieten van zijn wandeling naast de Tirekhtyakh, een rivier die doorheen Siberië stroomt. Plotseling trok een eigenaardig object zijn aandacht. Hij ging wat dichterbij kijken en besefte al snel dat het om een impressionant dierenhoofd ging. De man nam zijn vondst mee naar huis en gaf die vervolgens aan enkele wetenschappers.

Twee keer zo groot
Na onderzoek bleek de kop afkomstig te zijn van een wolf die 40.000 jaar geleden, tijdens het Pleistoceen, in Siberië ronddwaalde. Het volwassen beest zou twee tot vier jaar oud zijn geweest toen hij (door een onbekende oorzaak) stierf, en was bijna twee keer zo groot als de hedendaagse Siberische wolf.

De kop is zo'n veertig centimeter lang, dat is ongeveer de helft van het volledige lichaam van een Siberische wolf. De oude wolf had een dikke vacht die een beetje leek op die van de mammoet, en ook zijn tanden waren behoorlijk indrukwekkend.

Permafrost 
Hoe het dierenhoofd al die tijd zo goed bewaard bleef? Dankzij permafrost. Permafrost, wat bevroren grond betekent, kan je vergelijken met een diepvries. ’s Winters is zulke grond tot op grote diepte bevroren, en ’s zomers ontdooit enkel het bovenste laagje, alles wat zich onder de grond bevindt, blijft goed geconserveerd. 

Wellicht is de aardbodem op de plaats waar de wolvenkop gevonden werd, al even aan het ontdooien waardoor het fossiel plots opdook. De kop van de wolf wordt momenteel tentoongesteld in Tokio, samen met tal van andere ‘bevroren’ dieren zoals de mammoet. 

2
Albert Protopopov/The Siberian T

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • JOANNES HOSTE

    Ze gaan nog heel veel vinden in de koude gebieden. Maar ik hoop dat zij die hier spreken over Klonen, ook beseffen dat klonen gevaren in houd. Die dieren zijn niet zonder reden 40.000 jaar geleden uitgestorven.

  • Gino Denil

    Inderdaad Leo Van der Vorst. Toen had je daar wat meer leefbaar land. Maar hier stond het wel onder water. De schelpen en de fossielen van zeedieren vindt je ook nog als je gaat graven in het zuiden van Limburg. Die zijn dan weer het gevolg van nog een vroegere periode waarin de Krijtzee, op de Alpen na, West-Europa volledig bedekte. De meeste landen in Europa lagen toen volledig onder water.

Lees meer