Saturnus (archiefbeeld ter illustratie)
NASA/JPL-Caltech Saturnus (archiefbeeld ter illustratie)

Saturnus breekt alle records met een totaal van 82 manen

Wetenschappers zijn erin geslaagd om twintig nieuwe manen te ontdekken die in een baan rond de planeet Saturnus draaien. Het totaal aantal manen van de planeet komt daarmee op 82. Daarmee breekt Saturnus het record van Jupiter, die voor zover bekend 79 manen heeft.

De ontdekking  werd vandaag bekendgemaakt door het Carnegie Instituut voor Wetenschap in de Verenigde Staten. De twintig nieuwe manen zijn allemaal zo'n vijf kilometer in doorsnee. Drie ervan draaien met Saturnus mee, in de richting waarin Saturnus om zijn as draait, maar de andere zeventien gaan tegen de stroom in.

Twee van de twintig manen staan redelijk dicht bij Saturnus. Ze doen ongeveer twee jaar over een rondje rond de planeet. De andere manen hebben meer dan drie jaar nodig voor een omloop. Eentje ervan is de verste maan van Saturnus die ooit is ontdekt. Mogelijk maakten sommige nieuw ontdekte manen deel uit van een groter object, dat in stukken uiteen is gevallen. De manen kunnen iets meer vertellen over het verleden van Saturnus en zijn directe omgeving.

Hulp bij naamgeving

De nieuw ontdekte manen hebben nog geen naam. Daarvoor vragen de onderzoekers het publiek om hulp. Ze moeten te maken hebben met Noordse, Gallische of Inuit-mythes, net als andere manen van Saturnus.

Jupiter en Saturnus hebben verreweg de meeste manen in ons zonnestelsel. Uranus heeft er 27, Neptunus 14, Mars twee en de aarde één.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Don Tessers

    De wetenschap geeft er zelf een draai aan. 5 km doorsnee een maan noemen. De komeet inslag van Yucatan was 10 km in doorsnee.

  • Lucien Mertens

    En hierover en andere planeten waaronder de onze heel mooie documentaires op tv...voor mensen die het reilen en zeilen van onze aarde heel hoog in het vaandel dragen, maar er niet te veel vanaf weten.

Lees meer