SpaceX-CEO Elon Musk tijdens een persconferentie over de SpaceX Crew Dragon demo-missie in maart 2019.
AFP SpaceX-CEO Elon Musk tijdens een persconferentie over de SpaceX Crew Dragon demo-missie in maart 2019.

SpaceX biedt vier "tickets naar de ruimte" aan

In samenwerking met een Amerikaanse firma voor ruimtetoerisme zoekt de Amerikaanse raketbouwer SpaceX vier privépersonen voor een ruimtereis. De prijs van het ticket is nog niet geweten.

Bouwer van de Falcon-draagraket SpaceX heeft een overeenkomst gesloten met Space Adventures, met zetel nabij Washington. Die firma werkte samen met het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos om acht ruimtetoeristen met een Russische Sojoez naar het Internationaal Ruimtestation ISS te brengen en terug te halen.

Geen verblijf in ruimte

SpaceX, het bedrijf van Tesla-kopstuk Elon Musk, biedt nu de kans om mee te vliegen met zijn door een Falcon-9 gelanceerde Crew Dragon, of de bemande versie van zijn onbemande cargo die voor rekening van het ruimtevaartbureau NASA instaat voor vervoer naar en van het ISS. Die Crew Dragon moet binnen enkele maanden - echt bemand - voor het eerst vliegen, maar wanneer precies is nog niet bekend. 

De raketbouwer beklemtoont ruimtetoeristen geen verblijf in het ISS aan te bieden. SpaceX geeft geen details over de datum, de duur en het programma van de trip. Voorzitter Eric Andersen van Space Adventures zei dat de vlucht twee keer zo hoog kan gaan als voorgaande missies van een amateur-astronaut of bezoeker van het ruimtestation. Dit wentelt op ongeveer 400 km hoogte rond onze planeet.

Concurrentie

Ook werkzaam in de sector van het ruimtetoerisme zijn Virgin Galactic en Blue Origin. Zij werken aan trips tot 80 à 100 km hoogte of de grens van de ruimte, voor enkele minuten, voor 250.000 dollar of meer. SpaceX zal ongetwijfeld duurder zijn. 

Met een Falcon-9 heeft SpaceX maandag nog eens 60 satellieten tegelijk voor zijn Starlink-constellatie voor wereldwijd breedbandinternet gelanceerd. Het netwerk omvat zodoende al 300 kunstmanen.

Voor de eerste keer sinds 2016 kon de teruggekeerde eerste rakettrap echter niet landen op een droneschip in de Atlantische Oceaan. Die trap werd ook al gebruikt bij drie eerdere lanceringen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het in zee geplofte ding nog eens gebruikt zal kunnen worden.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nick Lersberghe

    @emiel wouters Ze krijgen de kans aangeboden. Ik denk niet dat ze het gratis gaan weggeven puur door een taalkundig probleempje in een artikel in een anderstalige krant.

  • emiel wouters

    Ik weet niet veel maar als ik iets aanbied aan iemand is dit zeker gratis. ook als ik iets doe voor iemand is dit ook altijd gratis. Als ik daarna een glaasje wijn aangeboden krijg, is het toch maar omdat mijn geste zeer gewaardeerd werd. En tussen dit glaasje door genieten wij van alles wat ons deugt doet. Dat is aanbieden.

Lees meer