Getty Images

Exclusief voor abonnees

Stoffen in bloed voorspellen of je de komende tien jaar zal overlijden

Wetenschappers hebben in het bloed stoffen gevonden die kunnen voorspellen of je de komende vijf tot tien jaar zal overlijden. Al is het nog iets te vroeg om aan je dokter een test te vragen om je verwachte sterfdatum te kennen. “Over een jaar weten we ongetwijfeld al veel meer.”

Verouderingsonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Nederland en van het Max Planck Instituut voor Biologie en Veroudering (MPI) in Duitsland onderzochten het bloed van liefst 44.168 personen. Het gaat om mensen die al aan eerdere studies hadden deelgenomen en bij wie toen bloed was afgenomen. Dat bloed werd opgeslagen in biobanken — het lag dus al enkele jaren in de diepvriezer.

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Lisette Theunis

    @Henri Levich- Wijze woorden. Nog belangrijker is te weten hoe deze stoffen beïnvloed worden en zo onze gezondheid schade kunnen toebrengen.

  • Eddy Reviers

    Ipv zo stomme testen uit te vinden dat ze beter onderzoeken uitvoeren om mensen bij ziekte te helpen maar dat brengt niks op

Lees meer