Getty Images

Exclusief voor abonnees

Stoffen in bloed voorspellen of je de komende tien jaar zal overlijden

Wetenschappers hebben in het bloed stoffen gevonden die kunnen voorspellen of je de komende vijf tot tien jaar zal overlijden. Al is het nog iets te vroeg om aan je dokter een test te vragen om je verwachte sterfdatum te kennen. “Over een jaar weten we ongetwijfeld al veel meer.”

Verouderingsonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Nederland en van het Max Planck Instituut voor Biologie en Veroudering (MPI) in Duitsland onderzochten het bloed van liefst 44.168 personen. Het gaat om mensen die al aan eerdere studies hadden deelgenomen en bij wie toen bloed was afgenomen. Dat bloed werd opgeslagen in biobanken — het lag dus al enkele jaren in de diepvriezer.

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lisette Theunis

    @Henri Levich- Wijze woorden. Nog belangrijker is te weten hoe deze stoffen beïnvloed worden en zo onze gezondheid schade kunnen toebrengen.

  • Eddy Reviers

    Ipv zo stomme testen uit te vinden dat ze beter onderzoeken uitvoeren om mensen bij ziekte te helpen maar dat brengt niks op

Lees meer