Het internationale ruimtestation ISS.
REUTERS Het internationale ruimtestation ISS.

Toeristen mogen naar ruimtestation ISS

Ruimtetoeristen kunnen over een paar jaar op vakantie naar het internationale ruimtestation ISS. Het complex, 400 kilometer boven het oppervlak van de aarde, wordt opengesteld voor commerciële ruimtevaart. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft dat vandaag aangekondigd.

In het begin is er plek voor twee korte bezoekjes per jaar. Bezoekers betalen enkele tienduizenden dollars per dag. Ze moeten wel de trainingen doorlopen en voldoen aan fysieke eisen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, een van de vijf eigenaars van het ISS, heeft de plannen vandaag aangekondigd. Het verblijf kan tot 30 dagen duren.

De Verenigde Staten willen zich volledig richten op de plannen om weer mensen naar de maan en terug te brengen. Dat moet in 2024 gebeuren. De Amerikanen willen ook voet op Mars zetten. De directe omgeving van de aarde wordt dan overgelaten aan commerciële bedrijven, van wie de NASA een van de klanten zal zijn.

Het ISS draait sinds november 1998 in een baan rond de aarde. Het complex is sinds 2000 permanent bewoond. Het is een gezamenlijk project van de Verenigde Staten, Europa, Rusland, Canada en Japan. 

De astronauten zullen uitsluitend de ruimte in gebracht worden door de twee bedrijven die ruimtecapsules voor NASA ontwikkelen: SpaceX, met de capsule Crew Dragon, en Boeing, dat de Starliner bouwt.

Bekijk ook:

Kijk hoe raket verticaal landt op schip na trip naar ruimte

Wetenschappers ontdekken ‘verboden planeet’

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer