Trump op Twitter: “De maan is een deel van Mars”

Donald Trump heeft zowat heel Twitter over zich heen gekregen na een wel hoogst opmerkelijke uitspraak over de maan. De Amerikaanse president uitte kritiek op de plannen van NASA om tegen 2024 weer astronauten naar de maan te sturen, waarna hij de maan als een deel van Mars bestempelde. Een blunder van formaat, of eerder een ongelukkige communicatie? Los van de Twitterstorm, zaait zijn uitspraak ook verwarring omdat hij in het verleden net zijn steun had uitgesproken voor een nieuwe maanmissie.

“Voor al het geld dat we spenderen, zou NASA het NIET moeten hebben over naar de maan te reizen - dat hebben we 50 jaar geleden gedaan”, schreef de president op Twitter. “Ze zouden zich moeten concentreren op de veel grotere dingen die we doen, waaronder Mars (waarvan de maan deel uitmaakt), Defensie en Wetenschap!”

Trump stuurde de tweet vanaf het Amerikaanse presidentiële vliegtuig Air Force One tijdens zijn terugvlucht vanuit Europa. Zijn opmerking strookt echter niet met het feit dat zijn administratie recent nog de druk opvoerde om tegen 2024 “met alle mogelijke middelen” terug mensen naar het maanoppervlak te brengen. Dat is vier jaar sneller dan de oorspronkelijke doelstelling van 2028.

Buitenpost

NASA heeft plannen om een ruimtebuitenpost in een baan om de maan te brengen, van waaruit astronauten tegen 2024 naar het maanoppervlak kunnen worden gebracht. Dat plan maakt deel uit van een groter initiatief waarbij de maan gebruikt zal worden als beginpunt voor een eventuele missie naar Mars. Wellicht bedoelde Trump daarom dat “de maan deel uitmaakt van Mars”, maar op Twitter ging het enkel over de ‘de zoveelste uitschuiver’ van de Amerikaanse president. 

Volgens NASA-directeur Jim Bridenstine bevestigt Trump met zijn tweet wat NASA van plan is. “Zoals de president zegt: NASA gebruikt de maan om mensen naar Mars te sturen!” tweette hij.

Het plan om de missie naar de maan te vervroegen naar 2024 was in maart een van de voornaamste aanbevelingen van de nieuwe (Amerikaanse) Nationale Ruimteraad onder leiding van vicepresident Mike Pence.

Duurzame menselijke aanwezigheid

Op de NASA-website stond vrijdag meer informatie over het Artemis-programma: dat wil tegen “2024 de eerste vrouw en de volgende man naar de maan sturen en een duurzame menselijke aanwezigheid op de maan uitbouwen tegen 2028". Het programma werd genoemd naar de tweelingzus van de Griekse god Apollo. Artemis is in de Griekse mythologie de godin van de maan.

Het is op 20 juli 50 jaar geleden dat de eerste mannen met de Apollomissie voet zetten op de maan.

Ook privébedrijven nemen ondertussen deel aan de reis naar de maan. Vorige maand onthulde miljardair en Amazon-CEO Jeff Bezos het prototype van een maanlander die gebouwd werd door zijn raketbedrijf Blue Origin. 

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerard Braeckmans

    En de zon draait rond de maan.

  • Justin Mokraya

    Sorry maar dat was geen blunder. Het is een subtiel verwijzing maar Trump bedoelde dat de Maan een deel van het grotere ruimte programma is......niet letterlijk dat de Maan een deel van een andere planeet vormde.

Lees meer