Illustratiefoto.
Getty Images Illustratiefoto.

Vlaming heeft vertrouwen in politie, maar niet in de Kerk

Van alle verschillende (overheids)instellingen had de Vlaming in 2018 het meeste vertrouwen in het onderwijs en de politie en het minste in de Kerk. Daarnaast is het vertrouwen in de politie en het leger de laatste jaren het meeste gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen. 

Uit de cijfers blijkt dat de Vlaming vooral veel vertrouwen heeft in het onderwijs en de politie. Zo heeft 70 procent van de Vlamingen veel vertrouwen in het onderwijs en 57 procent in de politie. Het zijn de enige twee instellingen die het vertrouwen genieten van een meerderheid van de Vlamingen. 

In vergelijking met tien jaar geleden is het opvallend dat het vertrouwen het meest is gestegen in de politie (van 44 procent naar 57 procent) en het leger (van 28 procent naar 42 procent). Van alle bevraagde instellingen scoort de Kerk het laagst. Dat vertrouwen in Kerk is tussen 2008 en 2018 trouwens bijna gehalveerd van 20 procent naar 11 procent. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tevreden met lokaal beleid

Daarnaast is de Vlaming over het algemeen meer tevreden over het lokale beleid dan over de Vlaamse, de federale regering en de Europese Commissie. Hoe dichter het bestuursniveau bij de burger, hoe groter de tevredenheid met het gevoerde beleid.

Ook is er een duidelijk verschil tussen hooggeschoolden en laaggeschoolden. Over het algemeen neemt het vertrouwen toe naarmate men hoger geschoold is. Uitzonderingen hierop zijn het hogere vertrouwen in de kerk en de koning bij laaggeschoolden. 

De cijfers zijn gebaseerd op een bevraging uit 2018, waarbij zo'n 1.500 Vlamingen tussen 18 en 75 jaar gevraagd werden naar hun opvattingen en gedragingen rond tal van maatschappelijk relevante thema's.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • herman cohen

    Dat ge vertrouwen hebt in de politie getuigd van een bijzondere naïviteit. opvallender is dat blijkbaar niemand vertrouwen geeft aan deze Vlaamse en tevens federale regering. Mogelijk zit het sociale afbraak beleid van beiden NVA regeringen hier voor iets tussen.

  • Hubert Wouters

    Dat de mensen het minst vertrouwen heeft in de Kerk is de schuld van de Kerk zelf. De Kerk heeft door de eeuwen heen talloze misdaden gepleegd zoals de brandstapels en de kruistochten, en heden kindermisbruik en hun grove leugens over het geloof, zie Jezus en Maria Magdalena. En dan zijn er het enorme aantal kinderlijkjes men bij de Magdalena-instituten ontdekt. Wat wil je dan.

Lees meer