Illustratiebeeld
iStock Illustratiebeeld

Vrouw bracht het ultieme offer door zich levend te laten begraven voor eeuwige omhelzing met echtgenoot

In een dorpje in Oekraïne hebben archeologen een vondst gedaan die niemand onberoerd laat. Ze troffen in een graf een man en een vrouw aan die al meer dan 3.000 jaar innig met elkaar waren verstrengeld. De wetenschappers gaan ervan uit dat de vrouw zich levend liet begraven om voor altijd bij haar dode echtgenoot te zijn.

De pose van het koppel uit de prehistorische bronstijd is heel opmerkelijk. Het lichaam van de vrouw rust op dat van haar geliefde terwijl ze hem teder omhelst.

Volgens forensische experten is het niet mogelijk om het lichaam van een dode vrouw in een dergelijke liefdevolle positie te manoeuvreren. “Het ziet ernaar uit dat de vrouw zelf gekozen heeft om te sterven en begraven te worden met haar geliefde”, aldus professor Mykola Bandrivsky.

Wellicht dronk de vrouw een gif vooraleer ze in het graf klom en haar dode man vervolgens omhelsde. Het koppel verpersoonlijkte de eeuwige liefde. "Mogelijk wilde ze niet samenleven met een andere man en een nieuw leven beginnen", meent Bandrivsky. "Dus koos ze ervoor om te sterven om voor altijd bij haar echtgenoot te kunnen zijn."

Deze praktijk was ook niet ongebruikelijk in dit deel van Europa. “Koppels uit de prehistorische Wysocko cultuur geloofden in de onsterfelijke ziel en de eeuwige liefde, ook na de dood", verklaart de professor.

Bij andere graven uit deze cultuur trof men ook een man aan "die de handen van een vrouw vasthield, of een man die "met zijn lippen het voorhoofd van een vrouw aanraakte, of een koppel "dat mekaar een knuffel gaf".

Hun liefde moest en zou de eeuwigheid overwinnen. En zo veel duizenden jaren later raakt deze niet aflatende hartstocht ook ons nog - recht in het hart.

35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Laevers

    Archeologen spreken elkaar soms duchtig tegen. We horen maar een klok en die wilt zijn vondst goed verkopen of verder kunnen werken. Heel begrijpelijk. Misschien heeft de vrouw 'toegezegd' omdat ze anders verbannen zou worden en er over heel haar familie oneer zou vallen. Misschien was de vrouw een slavin die de man na zijn dood nog geneugten diende te verschaffen.

  • Kris Verbeek

    In India werden vroeger de vrouw(en) van een overleden man levend mee op de brandstapel verbrand. Dit was 'vrijwillig'.

Lees meer