2
AFP PHOTO / MICHAEL SCHADE

Exclusief voor abonnees

Waarom blijven vulkanen zo onvoorspelbaar?

De vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island was nauwelijks te voorspellen. Al een paar weken wordt er verhoogde activiteit waargenomen, maar dat zegt eigenlijk weinig, want zo’n actieve vulkaan rommelt continu, zo verklaren experts. “Niet alle vulkanen zijn zo onvoorspelbaar.”

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nick Lersberghe

    @Patricia van Dongen In de buurt van een actieve vulkaan heb je continu aardbevingen. Als ze niet plots veel zwaarder worden, kan je daar niks uit voorspellen. Een aardbeving van minder dan 3 op de schaal van Richter kan je amper tot niet voelen.

  • Patricia van Dongen

    De experts weten het zogenaamd niet maar het was een verhoogd risico in dat gebied door aardbevingen. Volg al jaren Dutchsinse op internet deze geeft waarschuwingen voor risico gebieden waar aardbevingen of vulkaan uitbarstingen mogelijk zijn. Weten jullie dat er gisteren een 2.8 aardbeving voor de kust van Nederland was? Nee dat komt niet in het nieuws maar was wel een voorspelling van Dutchsinse.

Lees meer