AFP

Exclusief voor abonnees

Wetenschappelijk verklaard: waarom de ene Yanny hoort en de andere Laurel

Een kort audiofragment zorgt voor verhitte discussies op het internet. Internetgebruikers lijken het niet eens te worden over wat de computerstem in het fragment lijkt te herhalen: 'Yanny' of 'Laurel'. Velen horen nu eens het ene woord, dan weer het andere. Hoe komt dat? "Je kunt je eigen hersenen wel degelijk foppen."

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • raf peeters

    Niks speciaal en zelfs normaal.Hebben ooit bij psychologie vorming een test ge-daan met 10 personen,de eerste persoon moest een zinnetje van ca 10 woordjes in het oor van de tweede zeggen en zo vervolgens van oor tot oor tot de 10de persoon en op einde was de zin in de verte verte niet wat de eerste verteld had. Moraal van 't verhaal ,oppassen als iemand "Iets" hoort en verteld het verder, idem met getui-gen waarnemingen,zelfde test gedaan en 10 keer andere waarneming.

  • Victor Ypres

    Er is al aangetoond adhv low pass and high pass filters dat het geluidsfragment beide uitspraken bevat. Wat je dus hoort is in grote mate afhankelijk van op welk toestel je het fragment afspeelt.

Lees meer