THINKSTOCK

Wetenschappers ontdekken oorzaak van autisme

Wetenschappers menen achterhaald te hebben waarom sommige mensen lijden aan autisme. Volgens een studie van de Columbia-universiteit hebben personen met de ontwikkelingsstoornis te veel synapsen in hun hersenen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrijft Neuron en zet de deur open voor de mogelijke behandeling van autisme, schrijft Daily Mail.

Een synaps is een plek waar twee zenuwcellen contact maken met elkaar en met elkaar communiceren. Volgens de onderzoekers van de universiteit van New York hebben autisten te veel van die contactplaatsen in hun brein. In tegenstelling tot mensen zonder de aandoening is tijdens de ontwikkeling van de hersenen van autisten niet gesnoeid in het aantal synapsen, waardoor het surplus er is.

Wetenschappers slaagden er inmiddels in om autistische muizen te behandelen. Met het medicijn rapamycin, dat vooral aan transplantatie-ontvangers wordt gegeven, konden de onderzoekers het aantal synopsen en dus de symptomen verminderen. Door de neveneffecten is het geneesmiddel echter niet geschikt voor de behandeling van autisme. De ontdekking zet evenwel deuren open voor andere behandelwijzen, stellen de onderzoekers hoopvol.

Lees meer