3
Olivo Labs/MIT

Wetenschappers ontwikkelen onzichtbare 'tweede huid' die rimpels en wondjes wegwerkt

De huid, het grootste orgaan van het menselijk lichaam, is heel moeilijk na te maken. En toch zijn wetenschappers erin geslaagd een materiaal te ontwikkelen dat even sterk en flexibel is als echte huid. "Het zijn net onzichtbare Spanx die je op je huid kan aanbrengen", zegt biologisch ingenieur Robert Langer van het Massachusetts Institute of Technology.

In samenwerking met Olivo Labs hebben wetenschappers van MIT een tweede huid ontwikkeld die alle huidcrèmes moet vervangen. Robert Langer, die acht jaar werkte aan het project, zegt dat de uitvinding veilig en gemakkelijk in gebruik is. "Het materiaal is sterk en heel makkelijk aan te brengen", klinkt het.

Beschermingslaag

De 'tweede huid', een flinterdunne siliconelaag, zal dienen als beschermingslaag en zal bovendien ziektes als psoriasis bestrijden. "Het nieuwe product zal zowel voor medische als cosmetische doeleinden kunnen gebruikt worden", zegt Langer aan DNews. "Het onzichtbare polymeer vormt een versterkende laag die de huid eronder doet ademen."

De moeilijkste opdracht was om een geschikt materiaal te vinden dat elastisch genoeg was, maar ook onzichtbaar en duurzaam. "De sleutel tot het perfecte materiaal lag in de combinatoriële chemie. Nadat we een database hadden aangelegd van honderden polymeren, hebben we één stof ontdekt die heel goed werkte", aldus Langer.

3 Robert Langer
Wikipedia Robert Langer

Gat in de markt

Wellicht wordt de tweede huid vooral een schot in de roos voor de cosmeticaindustrie. "Er bestaan geen goede oogcrèmes", zegt Greg Henderson, professor dermatologie aan de UCLA School of Medicine. "Als ze met een goede oogcrème komen, dan is daar een grote markt voor."

Volgens R. Vincent Falanga, professor dermatologie aan de Boston University School of Medicine, zou de uitvinding ook baanbrekend kunnen zijn voor de geneeskunde. "Omdat het materiaal zo elastisch is, kan het samentrekking van de huid verminderen", zegt Falanga. "Het product creëert mogelijkheden voor bijvoorbeeld patiënten met brandwonden."

3 Links: oog met tweede huid; rechts: oog zonder tweede huid
Olivo Labs/MIT Links: oog met tweede huid; rechts: oog zonder tweede huid

Lees meer