.
Getty Images .

Wetenschappers verbaasd over zeldzaam onweer in buurt van Noordpool

Wetenschappers zijn verbaasd over zeldzame onweersbuien die bij de Noordpool zijn waargenomen. “Door het opwarmende klimaat en de verbeterde techniek om het weer in kaart te brengen, zal er de komende jaren waarschijnlijk vaker onweer worden waargenomen”, meldt het Nederlandse KNMI.

Onweer is een zeldzaam natuurverschijnsel in het noordpoolgebied. Voor onweer is namelijk warmte, vocht en onstabiele lucht tot op grote hoogte nodig. Dit zijn weersomstandigheden die over het algemeen boven het land in tropische gebieden voorkomen. 

58 bliksemontladingen

De weerdienst van Alaska gaf op 11 augustus een waarschuwing uit voor onweersbuien op 500 kilometer afstand van de Noordpool, in de Noordelijke IJszee boven Siberië. Hierbij werden 58 bliksemontladingen waargenomen. 

Eigenaar Vaisala van het detectienetwerk dat het onweer heeft waargenomen, meldt dat het tussen 2012 en 2018 drie keer eerder heeft geonweerd in dit gebied. Toen werden slechts zeven ontladingen geregistreerd.

Deze zomer zijn er in het noordpoolgebied extreem hoge temperaturen gemeten. Daarnaast waren er diverse natuurbranden en smelt er veel ijs. Het onweer is ontstaan door een bel met warme, vochtige lucht die vanuit Siberië is komen aanwaaien. Hier was het op 750 meter hoogte de eerste helft van augustus 7 graden warmer dan normaal. Normaal gesproken koelt noordwaarts trekkende Siberische lucht af, wat door de abnormale warmte in dit gebied niet is gebeurd.

Bekijk ook: Nooit geziene natuurbranden teisteren Noordpool.

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Karel Valgaern

    Martine en Francinne, dat zijn dromen die ongetwijfeld bedrog zullen blijken te zijn. Klimaatverandering zal zich niet tonen met enkele graden warmer in vergelijking met nu, maar met extremere weerstoestanden.

  • Walter Daems

    Ja, en thermometers aflezen is nu zoveel anders en nauwkeuriger dan pakweg 30 jaar geleden he ...

Lees meer