Death Valley in Californië.
iStock Death Valley in Californië.

Wondermooi en uniek: gigantisch meer duikt plots op in een van heetste woestijnen op aarde

Death Valley staat bekend als een van de droogste en warmste plekken op aarde, maar vorige week werd in het woestijnachtige gebied een meer van naar schatting 16 kilometer lang ontdekt.

De immense plas is het gevolg van een storm die lelijk heeft huisgehouden in het zuiden van Californië. Meestal vangt een aantal bergruggen tussen Death Valley en de Stille Oceaan de regen op, maar vorige week waren de buien zo fel dat het water de woestijnvallei instroomde.


Omdat de grond er zo compact en droog is, bleef het water staan. “Het is alsof je een emmer water op beton zou uitgieten”, legt meteoroloog Todd Lericos uit.

“Surreëel”

Fotograaf Elliot McGucken vereeuwigde het fenomeen en deelde de beelden afgelopen zondag op sociale media. De man was eigenlijk op weg naar het Badwater-zoutmeer in het nationaal park, in de hoop dáár een glimp van water op te vangen, toen hij tussen Harmony Borax Works en Salt Creek plots het meer ontdekte.


“Het is surreëel om op de droogste plek ter wereld zo veel water te zien”, zegt McGucken in de krant San Francisco Chronicle. 
Omdat verschillende wegen overstroomd waren, moest de man zijn tocht naar Badwater uiteindelijk afblazen. 

Maar in de plaats kon hij deze adembenemende foto’s van dit naamloos meer schieten. “Wat toch unieker is”, klinkt het.

16 kilometer

Parkmedewerkers schatten dat het meer op haar hoogtepunt een gebied van ongeveer zestien kilometer besloeg. Inmiddels is het al wat kleiner geworden. “Eerder zag ik al kleinere vijvers ontstaan in het gebied, maar een plas van deze omvang? Dat zag ik hier nog nooit”, zegt Patrick Taylor, die al zes jaar in Death Valley werkt. 

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Louis Van Damme

    Wat gaan de klimaatbrassers daar nu op antwoorden ? Het is duidelijk dat de natuur zich altijd zelf hersteld. Het is louter de politiek die zelfs nu elk natuurverschijnsel gebruikt om de mensen in hun verkiezingscampagne te lokken, hoe vernuftig kan je toch zijn... een en ander moet wel gebeuren maar niet op die manier. De scholen spelen hier een grote rol om zo snel mogelijk een beter opvoeding te geven en de natuur te respecteren. Brossen moet wettelijk verboden blijven.

  • Ronald Van Beneden

    Inderdaad door de klimaatveranderingen zijn er woestijnen die groen worden. Al dat gezever over het klimaat zijn gewoon de cyclische veranderingen onder invloed van de zon. CO2 is daarbij het groeigas bij uitstek om de aarde te koelen. Groen wil enkel verwoestijningen want strikt genomen dien je de jungle om te zagen wegens een CO2 productie gelijk aan de industriële -en uitlaatgassen uitstoot in de USA.

Lees meer