4 Patrick O, CEO van Viessmann België, betaalde vijf jaar geleden 40.000 euro extra om zijn nieuwbouwvilla in Grimbergen energieneutraal te maken. Maar dankzij premies verdienen hij en zijn vrouw die meerkost op negen jaar terug.
Viessmann Patrick O, CEO van Viessmann België, betaalde vijf jaar geleden 40.000 euro extra om zijn nieuwbouwvilla in Grimbergen energieneutraal te maken. Maar dankzij premies verdienen hij en zijn vrouw die meerkost op negen jaar terug.

CEO Viessmann laat zien hoe hij zélf woont. “Wij geven letterlijk geen euro uit aan energie”

Patrick O, CEO van Viessmann België, dat oplossingen voor verwarming en warm water op de markt brengt, heeft het allemaal in zijn energieneutrale nieuwbouw: een warmtepomp, zonnepanelen voor elektriciteit, een zonneboiler voor warm water én een gezellige kachel. Aan de bouwsite Livios legt hij uit hoe hij al die investeringen op negen jaar terugverdient.

Derde keer goede keer, moet Patrick O gedacht hebben, toen hij een bouwgrond kocht in Grimbergen. “We hadden al twee keer gebouwd en waren van plan om onze woning in Vilvoorde om te bouwen tot passiefhuis. Maar het bleek moeilijk en duur om de muren na te isoleren tot passiefniveau. Complexe aansluitingen rondom deuren, ramen en daklijsten krijg je amper luchtdicht. Daarom heb ik mijn echtgenote overtuigd om opnieuw te bouwen, voor de derde keer. Even later kwam ik voorbij deze nieuwe verkaveling gefietst, vlak bij onze vorige woning.”

4 De energieneutrale villa telt twee verdiepingen en is volledig onderkelderd.
Viessmann De energieneutrale villa telt twee verdiepingen en is volledig onderkelderd.

Traditioneel metselwerk

Het huis van Patrick O, een gecertificeerd passiefhuis met een E-peil van 3, ziet er op het eerste gezicht gewoon uit. Patrick: “Ik heb massieve houtbouw overwogen, maar uiteindelijk gekozen voor de traditionele bouwmethode met dragende bouwblokken en gevelmetselwerk. Vooral vanwege de betere geluidsisolatie, we wonen vlak bij de luchthaven. Bovendien hadden we al twee keer met stenen gebouwd en waren we tevreden met de grote inertie (het warmtebufferende vermogen, red.).”

Bekijk hier de fotoreportage van de bouw van Patricks woning.

Aandacht voor de kleinste details

“Onze aannemer had nog nooit passief gebouwd. En ook de architect had er nauwelijks ervaring mee, maar ik heb een expert onder de arm genomen om over de werken te waken”, vertelt Patrick. Bij de uitvoering werd dan ook aan de kleinste details gedacht. De ramen zijn opgebouwd uit houten schrijnwerk met drievoudig glas en alle isolatieplaten werden nauwkeurig afgeplakt om de luchtdichtheid te bevorderen. Inbouwdozen voor elektriciteit werden minutieus afgedicht met siliconen en een vod aan de achterzijde om kortsluiting tussen het binnen- en het buitenblad te vermijden.

4 Naast pv-panelen installeerde Patrick ook een zonneboiler met 9 m² aan collectoren op het dak.
Viessmann Naast pv-panelen installeerde Patrick ook een zonneboiler met 9 m² aan collectoren op het dak.

Warmtepomp, zonneboiler, PV-panelen én een kachel

Ook technisch haalde O het onderste uit de kan. Er ligt vloerverwarming op beide verdiepingen, gekoppeld aan een geothermische warmtepomp met putboringen. Voor de productie van warm water werd voor 9 m² aan zonnecollectoren op het dak geïnstalleerd, die ook de zwemvijver verwarmen. PV-panelen genereren jaarlijks 3.600 kWh aan zonnestroom.

Voor de gezelligheid ging Patrick op zoek naar een houtkachel met beperkte warmteafgifte, speciaal voor passiefwoningen. Hij vond de oplossing bij een Oostenrijkse fabrikant.

Warmwaterbuffervat

Maar hoe combineer je al die technieken op een energie-efficiënte manier? Het geheim van Patrick? Een ‘multivalente stratificatietank’. Dit reservoir van 750 liter dient als warmwaterbuffervat voor de zonneboiler, de warmtepomp én de passiefhaard. “De kachel is helemaal ingepakt met isolatie en watergekoeld. Als we hout verbranden, gaat slechts 15% van de warmte verloren, 85% wordt afgevoerd naar het buffervat.”

Energiefactuur: nul euro

Wat betekenen al die energiebesparende maatregelen nu concreet voor de energiefactuur? Patrick: “We kregen gelukkig nog groene stroomcertificaten. Jaarlijks verbruiken we 5.450 kWh aan elektriciteit, waarvan we 1.850 kWh moeten aankopen. Dat komt neer op zo’n 900 euro, maar we ontvangen voor 1.050 euro aan groenestroomcertificaten. Wij geven dus letterlijk geen euro uit aan energie.”

4 Het water van de zwemvijver wordt verwarmd via de zonneboiler.
Viessmann Het water van de zwemvijver wordt verwarmd via de zonneboiler.

Kostenplaatje

Patrick betaalde 600.000 euro voor zijn nieuwe woning. Hij rekent voor wat het hem heeft gekost om het huis energieneutraal te maken.

Isolatie
Patrick betaalde 5.200 euro voor isolatie. “Dat is ongeveer het dubbele van een normale woning, dus een meerkost van zo’n 2.500 euro.”

Technieken
Voor de technieken (warmtepomp, zonneboiler, ventilatie, kachel…) betaalde Patrick alles samen 53.000 euro. “Dat moet in een standaardwoning lukken voor ongeveer de helft van de prijs. Ik heb dus pakweg 26.000 euro extra geïnvesteerd.”

Ramen
De passieve ramen, houten schrijnwerk met drievoudige beglazing, kostten 35.000 euro. “Toch zeker 11.000 euro duurder dan bij een gemiddelde woning.”

Meerkost van 40.000 euro
Alles bij elkaar betaalde Patrick 40.000 euro extra om zijn huis passief en energieneutraal te bouwen. Op een bouwkost van 600.000 euro komt dat neer op 7% extra. “Nu geef ik wel toe dat ik een pak mensen ken, en dat ik bij Viessmann wat voordelen heb gekregen. Maar voor een meerkost van 10% zou het iedereen moeten lukken.”

Terugverdientijd: 9 jaar!
Patrick had ook nog het geluk dat hij vanwege zijn gecertificeerde passiefhuis tien jaar lang vrijgesteld is van onroerende voorheffing, goed voor een besparing van 8.000 euro in totaal.

Verder berekende hij dat zijn energieverbruik voor verwarming, warm water en het verwarmen van de zwemvijver hem normaal gezien 3.500 euro per jaar zou kosten, of 70.000 euro over een periode van 20 jaar.

“Als ik dat allemaal in rekening breng, kom ik op een terugverdientijd van negen jaar”, vertelt Patrick. “Vanaf dat moment zijn we helemaal budgetneutraal. Stel dat we uitgaan van een meerprijs van 10%, dan zouden we de investering binnen veertien jaar terugverdienen.”

Wat vindt Patrick van zijn investering? Is het de moeite waard? “Ons wooncomfort is enorm, dankzij goede isolatie en balansventilatie. De CO2-concentratie in huis is altijd zeer laag. En ‘s zomers zetten we uiteraard de ramen open, we leven niet in een Tupperwaredoos!”

Benieuwd naar de premies die jij opstrijkt voor energiebesparende maatregelen? Ontdek het met de Livios Premielinker!

Nog meer bouwverhalen? Lees verder op Livios!

Bouwen of renoveren? Dit verandert er voor jou in 2018
Budgetwijzer: Livios rekent 25 kostenposten voor je uit
Wat betekenen de nieuwe registratierechten voor jouw portemonnee?

50 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Günter Krings

    als CEO van een 200-man-bedrijf werkt Patrick zijn 5x12 uur per week, +zaterdag en zondag. Zijn vrouw is zelfstandig, zo dat er per week zeker 120 werkuren zamen komen, dus 3x meer gewerkt dan iemand met 38 u/week. Als zijn hun met veel werken verdiend geld dan voor een milieuvrindelijk huis uitgeven mag ik alleen zeggen : proficiaat !

  • Leen Peeters

    De CEO mag inderdaad niet gratis materiaal uit de rekken nemen, zelfs niet met andere voorwaarden dan de rest van zijn personeel. Dit type huizen is perfect gezond en regelbaar. Als mensen daar vragen bij hebben (in plaats van zonder kennis kritiek te spuien), dan kan je steeds terecht bij het WTCB, PIXI of flux50. Respect zou mooi zijn voor iemand die elke dag kei hard werkt voor de jobs van vele Belgen.

Lees meer