Hoe dunner de voeg, hoe meer aandacht je moet besteden aan de kleur en het karakter van je gevelsteen.
Wienerberger Hoe dunner de voeg, hoe meer aandacht je moet besteden aan de kleur en het karakter van je gevelsteen.

#Baksteenhacks die je gevel finesse geven

Als je aan het (ver)bouwen bent, weet je als de beste dat het uitzoeken van de perfecte gevelsteen een hele klus is. Heb je eindelijk de baksteen van je dromen gevonden, dan wacht meestal nog een verrassing: het voegwerk en de metseltechniek zijn minstens even belangrijk voor het uiterlijk van je gevel. Wienerberger loodst je moeiteloos door het keuzeproces. 

#maghetietsminderzijn?  

Hoe dunner de voeg, hoe meer aandacht je moet besteden aan de kleur en het karakter van je gevelsteen. Het summum van deze trend is verlijmd metselwerk met speciale lijmmortel. Hierbij gebruikt de metselaar geen truweel, maar een doseerpistool of een spuitzak. Resultaat: een dunne voeg van amper 5 mm (of iets dikker, afhankelijk van je wensen). Ter info: een traditionele voeg is 12 mm dik.

Tip: deze metseltechniek matcht perfect met smalle, langwerpige stenen, zoals de Metropolis-collectie van Wienerberger.

#truweeltroef

 Lijmmortel vraagt om een andere manier van verwerken en niet alle aannemers zijn ermee vertrouwd. Om dat probleem op te vangen werd ‘dunbedmortel’ ontwikkeld. Hiermee scoor je tweemaal: de metselaar kan met zijn vertrouwde (weliswaar een iets kleinere) truweel aan de slag én je krijgt een dunne voeg. Het uitzicht is dus hetzelfde als bij verlijmde gevelstenen.

Tip: er zijn dunbedmortels voor alle types gevelstenen, van sterk zuigende tot niet-zuigende stenen. Deze techniek is mogelijk met alle gevelstenen.

#illusionize

Gewone mortel is niet geschikt om dunne voegen te creëren: de stenen nemen te veel water op, waardoor de mortel uitdroogt en slecht hecht. Onder het motto never change a winning team ontwikkelde Wienerberger daarom de Iluzo. Het idee is eenvoudig: je aannemer kan Iluzo-gevelstenen gewoon metselen met een voegdikte van 12 mm, maar dankzij de uitgeholde onderkant (waardoor de voorzijde van de gevelsteen als het ware uitsteekt) lijkt het alsof ze maar vier millimeter van elkaar gescheiden zijn. Bovendien zijn Iluzo-gevelstenen iets langvormiger dan klassieke gevelstenen, waardoor je gevel een echte monolithische baksteenlook krijgt.

#tonsurton

Hou je wel van voegen, maar wil je ook een uniforme uitstraling voor je gevel? Probeer dan de toon-op-toonvoeg, in dezelfde kleur als je gevelsteen. Zo krijg je het gewenste karakter zonder af te wijken van de vertrouwde verwerkingsmethode.

Tip: zelfs met de vorm van de voegen kan je experimenteren. Inspiratie vind je op wienerberger.be.

#gowild

Meestal worden gevelstenen gemetseld in halfsteensverband: de verticale voegen verschillen dan met een halve baksteenlengte. Door te experimenteren met een staand verband (alle stenen recht boven elkaar zodat doorlopende verticale voegen ontstaan) of een claustraverband (met lege ruimtes voor een doorkijkeffect), is je gevel perfect in lijn met een meer gedurfde architectuur.

Tip: ontdek alle mogelijkheden voor metselverbanden op wienerberger.be.

Plannen om te (ver)bouwen? Bestel hier gratis de brochures! 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer