Vorig jaar kwamen er in Vlaanderen 48.599 zonnepaneelinstallaties en een vermogen van 225 megawatt bij.
Viessmann Vorig jaar kwamen er in Vlaanderen 48.599 zonnepaneelinstallaties en een vermogen van 225 megawatt bij.

"Zonnepotentieel Vlaamse daken is nog erg groot”

Uit cijfers van de Energiekaart van het Vlaams Energieagentschap blijkt dat er vorig jaar bijna 50.000 nieuwe zonnepaneelinstallaties zijn bijgekomen in Vlaanderen. “Toch is het zonnepotentieel van de Vlaamse daken nog erg groot” zegt Lydia Peeters (Vlaams minister van Energie) op bouwsite Livios. Vooral overheden en bedrijven kunnen nog een grotere duit in het zakje doen.

Vorig jaar kwamen er in Vlaanderen 48.599 zonnepaneelinstallaties en een vermogen van 225 megawatt bij. De cijfers zijn nog niet volledig, maar toch scoort 2018 daar nu al opmerkelijk beter mee dan de jaren ervoor. In 2017 ging het om 194 megawatt, in 2016 om 131. Wat dat betekent voor het totaal aantal zonnepanelen? Vlaanderen telt er nu 378.939, die samen goed zijn voor een vermogen van 2.823 megawatt. “Het zonnepotentieel van de Vlaamse daken is nog erg groot”, zegt Lydia Peeters. “Nu hebben we vooral nood aan grotere projecten bij overheden en bedrijven.”

TIP: Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Doe hier de test.

Limburg op kop

Bekijk je het aantal zonnepaneelinstallaties per 1.000 inwoners per provincie? Dan is Limburg koploper met 78 stuks. Daarna volgen West-Vlaanderen met 65 en Oost-Vlaanderen met 60 installaties. Vlaams-Brabant en Antwerpen zijn de slechtste leerlingen van de klas: die provincies beschikken over respectievelijk 50 en 47 zonnepaneelinstallaties per 1.000 inwoners. 

Lees ook: Dit zijn de grootste fouten bij aankoop van zonnepanelen

Inhaalbeweging

Wat met nieuwe grote projecten? Tot nu toe bleven ze wat achterwege, maar sinds vorig jaar maken ze een inhaalbeweging. Bedrijven, overheden en andere organisaties lieten in 2018 353 grote zonneprojecten bouwen, goed voor een vermogen van meer dan 34 megawatt. Ten opzichte van 2017 zijn dat twee derde meer zonnepaneelinstallaties en een ruime verdubbeling van het bijgeplaatste vermogen. “Ik ben blij dat bedrijven, organisaties en lokale overheden het goede voorbeeld van de Vlaamse gezinnen volgen”, zegt Lydia Peeters. “Niet alleen halen ze zelf voordeel uit hun investering in hernieuwbare energie, we hebben de grotere projecten nodig om onze doelstellingen in 2020 te halen.”

Lees ook:

Geen zon, geen energie? Dit zijn de 5 misverstanden over zonne-energie

Zonnepanelen leggen: zoveel kost het je

Investeren in zonne-energie zonder je dak te ontsieren? Dit zijn oplossingen!

BronLivios

79 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Bosmans

    Het probleem is niet de slimme meter maar de toepassing die de VREG ervan wil. Zelf consumeren wat je opwekt betekent automatisch dat je verbruik meer dan de helft zal stijgen want je zou alles in de zomer moeten opgebruiken en dus in de winter alles aankopen. Doe je dat niet dan zou je distributiekosten (ong. 34% kostprijs KW klant) voor de stroom die je op het net zet moeten betalen en nogmaals bij afhalen. Tel dan nog het meterverbruik erbij (20 Euro/Jaar) en nog waarschijnlijk huur ervan.

  • Paul Boutsen

    Men moet niet adverteren om panelen te leggen, men moet lobbyen bij de Vlaamse regering en de vreg om een zeker en standvastig beleid te hebben als mensen zonnepanelen leggen: prosumenten tarief, turteltaks, digitale meter....welke is de volgende pest belastingregel?

Lees meer