3 Met een spaardouchekop spaar je tot 50% water uit ten opzichte van een traditionele douchekop.
X2O Met een spaardouchekop spaar je tot 50% water uit ten opzichte van een traditionele douchekop.

10 tips om water te sparen in de badkamer

Een lagere waterfactuur? Klinkt goed! Maar hoe pak je dit aan? Er zijn heel wat manieren om je waterverbruik in de badkamer te verlagen. Bouwsite Livios deelt tien tips waarmee je de overbodige waterstroom aanpakt, zonder in te boeten aan comfort.

1. Digitale kranen

Als consument doen we er al veel aan om minder water te verbruiken. Hier spelen fabrikanten goed op in. Een gemiddelde badkamerkraan verbruikte jaren geleden tot 13 liter water per minuut. Nu is dat nog 5 à 6 liter. Je kan altijd een stap verder gaan. Met digitale kranen bijvoorbeeld. Daarmee stel je perfect het debiet, de temperatuur en de duur in. Bekijk hier de verschillende soorten badkamerkranen

2. Spaardouchekop

Een spaardouchekop verbruikt 5 tot 7 liter water per minuut, een traditionele douchekop  tot 18 liter. Met een besparing van 40 tot 50% is je keuze snel gemaakt.

Tip: Douchekop snel vervangen? Zo doe je zo

3. Eengreepsmengkraan versus thermostatische kraan

Een eengreepsmengkraan bedien je met één bedieningshendel. Hierdoor moet je minder lang zoeken naar de juiste temperatuur. Bovendien biedt deze kraan meer comfort dan een kraan met twee knoppen. Een thermostatische kraan doet nog beter. Hierbij blijft de temperatuur altijd gelijk, want de kraan regelt zelf de toevoer van warm en koud water.

4. Bruismondstuk op je kraan

Verbruiken je kranen te veel? Plaats er dan bruismondstukken op. Deze voegen lucht toe aan de waterstraal. Hierdoor blijft de kracht van de waterstraal behouden, en daalt het verbruik.

3 Met een bruismondstuk breng je het waterverbruik sterk omlaag: van 12 liter naar 6 liter.
Livios Met een bruismondstuk breng je het waterverbruik sterk omlaag: van 12 liter naar 6 liter.

5. Pimp je toilet

Het toilet is de tweede grootste waterverspiller in huis. Met een spaarspoeltoets (een dubbele spoelknop) kies je tussen een grote en kleine spoeling. Een verschil in waterverbruik van 50%. Kies je voor een start-stopspoeling, dan kan je de spoeling op elk moment onderbreken. Lees hier welke toilet je het beste kiest

3 Je kan perfect regenwater gebruiken voor het spoelen van je toilet.
Lambrechts Je kan perfect regenwater gebruiken voor het spoelen van je toilet.

6. Regenwater is ook bruikbaar

Regenwater biedt in bepaalde gevallen een alternatief voor leidingwater. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken voor je toilet en wasmachine. Hiermee kan je al een flinke hap uit je budget besparen. 

Tip: Besparen op je factuur door regenwater te gebruiken? Zoveel kost een regenwaterinstallatie.

7. Afstand tussen waterverwarmer en kraan

Hou de afstand tussen je waterverwarmer en de kraan zo kort mogelijk. Zo heb je sneller warm water en gaat er minder warm water verloren.

8. Repareer lekkende kranen

Het klinkt misschien onschuldig, maar een klein lek kan je waterfactuur hoog doen oplopen. Een lekkende kraan verliest al snel vier liter water per uur. Een toilet dat blijft lopen, verbruikt 25 liter per uur. Voorkom dit door een lek zo snel mogelijk te herstellen. Je kan nagaan of er een lek is door de meterstand ’s avonds te noteren. ’s Morgens doe je dit opnieuw en dan kan je het verschil nakijken. Lees hier hoe je een lekkende kraan herstelt.

9. Start-stopfunctie

Laat geen water lopen wanneer je je tanden poetst, je handen wast of je inzeept onder de douche. Dit verloren water loopt al snel op tot 5 liter water per minuut, waarvan de prijs mee op de waterfactuur staat. Een start-stopfunctie voorkomt dat de kraan blijft lopen op zulke momenten.

10. Korte douche in plaats van bad

Een bad laat je vollopen met 100 tot 150 liter water. Een korte douche daarentegen verbruikt ongeveer 40 liter water. Een grote besparing die nog groter wordt met een spaardouchekop.

Tip: Bekijk alle waterbesparende tips in deze handige infographic

Lees ook

Douche kiezen: zo maak je de juiste keuze

Nieuwe wastafel? Dit zijn de richtprijzen

Badkamer verplaatsen bij renovatie? Geen probleem met dit stappenplan

BronLivios

19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Stefanie van Dijk

    Digitale kranen? Dus Elektrische rommel aanschaffen om op water te besparen komt volgens mij toch weer op 0 uit. En leg ff een regenwaterinstallatie aan voor een bestaand huis, hoe lang voordat je daar winst van hebt? Inzepen onder de douche en dan weer eerst het water terug op laten warmen voor je eronder kunt ... eh hoe winst? Als je toilet geen spaarknop heeft leg dan een baksteen in het reservoir en tegen te lang douchen heeft tegenwoordig iedere mobiel een timer functie, dat zijn tips!

  • Patrick Jonkers

    Waterbesparen brengt niet veel op (financieel) idem voor stroom......je bent al 60 a 70% kwijt aan geld door de 100000'duizend extra vergoedingen die je betaald vooraleer je een liter water of een kwh verbtuikt heb. Dat is de kunst he, betalen voor gebakken lucht. En wat doen onze "prutsers" eraan.......graaien graaien...want die zitten overal aan de bron......en maken de wetten.

Lees meer