Nachtventilatie kost helemaal niets, maar kan de temperatuur in huis wel naar beneden helpen.
Getty Images/iStockphoto Nachtventilatie kost helemaal niets, maar kan de temperatuur in huis wel naar beneden helpen.

6 tips om je woning lekker fris te houden

Als het buiten uitzonderlijk warm is, zoals deze week, dan is het onvermijdelijk dat de temperatuur ook in huis enkele graden oploopt. Wil je het in huis toch zo koel mogelijk houden terwijl de zon buiten genadeloos op je gevel brandt? Mis dan deze tips van bouwsite Livios niet.

1. Kies voor buitenzonwering i.p.v. binnenzonwering

Met buitenzonwering, zoals screens, rolluiken of lamellen, hou je zonnestralen tegen voordat ze het glasoppervlak van je ramen raken. Zo zorg je ervoor dat er veel minder zonne-energie naar binnen dringt. Bij binnenzonwering kan je niet vermijden dat zonnestralen voorbij het glas komen. Heb je geen andere mogelijkheid dan binnenzonwering? Ga dan voor verduisterende of zonwerende doeken

Tip: Van rolluiken tot zonnetent: dit zijn de verschillende soorten zonwering.

2. Voorzie buitenzonwering aan alle zonkanten

Zonwering moet je voorzien aan de drie zonkanten van je woning: het oosten, zuiden en westen. Op het zuiden kan je oververhitting controleren met een ruime dakoversteek. In het oosten en westen, waar de zon laag staat, werk je met verticale screens of lamellen. Vooral de westkant is een probleem: daarlangs krijg je tegen de avond rechtstreeks horizontaal zonlicht binnen.

Lees ook: Dit zijn de richtprijzen voor rolluiken, screens of airconditioning

3. Kleef geen folie aan de binnenkant van je ramen

Geen mogelijkheid of budget om buitenzonwering te voorzien? Dan kan je je behelpen met een zonwerende raamfolie. Let op: plaats die wel aan de buitenkant van je ramen om te vermijden dat het glas barst. Gebruik hiervoor ook geen aluminiumfolie. Die kan vlekken in je beglazing veroorzaken. Ook witte lakens voor je ramen hangen of ze wit verven met waterverf kan helpen.

4. Verduister je woning

Hou overdag alle ramen en deuren dicht om te vermijden dat de warmte binnenkomt. Verduister je woning ook door je screens of rolluiken naar beneden te laten of je gordijnen dicht te houden. Architect Eric Houben vestigt ook de aandacht op nachtventilatie. “Dit kost je helemaal niets maar kan de aanvangstemperatuur ‘s morgens makkelijk enkele graden lager brengen. En dat voordeel behoud je de hele dag. Zet dus zeker ‘s nachts zoveel mogelijk open en gebruik die koelte om de binnenmassa van je woning op een iets lagere temperatuur te brengen. Je moet natuurlijk geen wonderen verwachten, maar het helpt wel.”

5. Schakel verdoken warmtebronnen uit

Verschillende technische apparaten, zoals je televisie, printer en computer, produceren warmte. Ook als ze in waakstand staan. Schakel ze volledig uit. Zo bespaar je bovendien ook energie. Lees hier wat de grootste energievreters zijn in huis

6. Ventileer slim

Met een aircotoestel hoef je natuurlijk niet wakker te liggen van een warme woning. Maar heb je geen airco of wil je die niet te vaak opzetten om energie te besparen, dan kan je je ook behelpen met een ventilator. Als je de ventilator richt op een koele waterbron, zoals ijsblokjes, koelelementen of een natte doek, zal die het koude water in de lucht vernevelen en win je gauw enkele graden. 

Tip: Wil je een mobiele airco? Zo installeer je hem correct

Lees ook

Oververhitting vermijden? Zo wapen je je woning tegen de strafste zonnestralen 

Je woning koelen met je ventilatie? Het kan!

Waarom het gouden tijden zijn voor koeltechniekers

BronLivios

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eddy Vermeulen

    Aan de buitenkant van het raam een groot wit bedlaken (desnoods lakens kopen), vastklemmend tussen het raam zelf. Dat heb ik verleden jaar met die grote hitte gedaan met mijn raam op het zuiden.

  • magda de munck

    Alleen een airco helpt bij deze temperatuur, en het is ook niet zaligmakend.

Lees meer