.
Immoweb .

Al 170.000 huiseigenaars schatten hun woning met online tool

Vastgoedsite Immoweb lanceerde in juni vorig jaar een online schattingstool. Daar maakten al 400.000 landgenoten gebruik van en 170.000 van hen lieten effectief een schatting uitvoeren. “Mensen die hun eigendom willen verkopen, hebben duidelijk behoefte aan informatie voor ze beroep doen op de diensten van een vastgoedprofessional”, zegt Valentin Cogels van Immoweb.

De gratis schattingstool geeft een eerste indicatie van de waarde van een woning. De bedragen zijn voornamelijk gebaseerd op de vraagprijzen van onroerend goed op de website van Immoweb. “Vaak wekt net de prijs van een woning de interesse van kandidaat-kopers op. Door een correcte schatting kan er sneller verkocht worden en worden ook mogelijke verrassingen tijdens de onderhandelingen beperkt”, vertelt Cogels.

“Het is niet de bedoeling om vastgoeddeskundigen te vervangen. 75% van de gebruikers wil namelijk nog steeds de mening van een expert, zoals een makelaar of notaris, vragen na het gebruik van de schattingstool.”

“Er is wel een verschil tussen de jongere en oudere generatie. 25 à 34-jarigen gebruiken liever gratis schattingsmiddelen. Zij vergelijken hun eigendom bijvoorbeeld met dat van anderen of gebruiken een schattingsplatform. 55-plussers daarentegen doen eerder beroep op een vastgoedmakelaar, een professional.”

Lees meer