6 De gebogen, bijna vloeibare lijnen in het midden staan in scherp contrast met de vierkante hoeken aan de buitenkant.
Zaha Hadid Architects De gebogen, bijna vloeibare lijnen in het midden staan in scherp contrast met de vierkante hoeken aan de buitenkant.

Bizar gat in architecturale parel lijkt op smeltend ijsblokje

In Dubai opent binnenkort een nieuw architecturaal pareltje. De ‘Opus’ ligt vlakbij de ‘Burj Khalifa’, het hoogste gebouw ter wereld. Midden in het gebouw zit een groot gat, dat op een smeltend ijsblokje lijkt. De glimmende toren is een ontwerp van Zaha Hadid, de architecte van het Antwerpse Havenhuis.

Zelf zal ze het eindresultaat nooit te zien krijgen, want Zaha Hadid overleed in 2016 aan een hartaanval. Volgens de laatste planning opent het gebouw van 20 verdiepingen in 2020. Er komt onder meer 56.000 vierkante meter kantoorruimte in, 12 restaurants en een hotel.

Toeristen zullen vanaf volgend jaar wellicht massaal selfies maken voor het spiegelglas van de megalomane constructie. Ook s’avonds belooft het gebouw een spektakel te worden.

6
Zaha Hadid Architects

Het gat in het midden beslaat maar liefst acht verdiepingen. De gebogen, als het ware ‘vloeibare’ lijnen binnenin, zorgen voor een scherp contrast met vierkante hoeken aan de buitenkant.

Bij de bouw startte men eerst met twee torens. Die werden bovenaan met elkaar verbonden door een brug van drie verdiepingen. Onderaan maakt een atrium van vier verdiepingen hoog de verbinding. Ertussen gaapt een grote leegte met een hoogte van ongeveer acht verdiepingen.

Het gebouw staat alvast op de shortlist om een award te winnen op het World Architecture Festival 2019.

6 Het atrium, de grote ruimte beneden tussen de twee torens.
Zaha Hadid Architects Het atrium, de grote ruimte beneden tussen de twee torens.
6 Opus, Dubai.
Zaha Hadid Architects Opus, Dubai.
6 Opus, Dubai.
Zaha Hadid Architects Opus, Dubai.
6 Opus, Dubai.
Zaha Hadid Architects Opus, Dubai.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer