Ideaal is een gespreide bloei in je tuin. Het hele jaar door. Daarvoor heb je een basis aan plantenkennis nodig.
Getty Images/iStockphoto Ideaal is een gespreide bloei in je tuin. Het hele jaar door. Daarvoor heb je een basis aan plantenkennis nodig.

Blunders bij tuinaanleg: dit is de top 5

De temperaturen beginnen eindelijk weer te stijgen. Hoog tijd om werk te maken van je tuin en terras voor een zomer vol buitenplezier. Droom je ook van de perfecte tuin? Mispak je dan niet aan typische beginnersfouten! Bouwsite Livios helpt je op weg.

Fout 1: slechte plantenkeuze

Ideaal is een gespreide bloei in je tuin. Het hele jaar door. Maar daarvoor heb je een basis aan plantenkennis nodig. Denk eraan dat tuincentra planten kunstmatig doen bloeien. Hortensia’s en narcissen bloeien eigenlijk pas in april, maar in tuincentra al vanaf februari. Koop planten dus niet alleen met je ogen.

Let ook eens op hoeveel geknotte bomen je ziet in tuinen. Allemaal van mensen die een boompje plantten en niet wisten hoe groot hij kon worden. Plant geen eik in een tuintje van 50 m²: die wordt wel 18 meter hoog, met een kroondiameter van 10 meter!

TIP: Zondigde jij ook tegen deze regel? Met deze tips snoei je als een pro.

Fout 2: geen aandacht voor grondwerken

Er moet genoeg lucht en water in je bodem zitten. Dat is de basis van elke tuin! Zo groeien planten optimaal en heb je geen last van onkruid. Na bouwwerken is de grond op bepaalde plekken helemaal verdicht door het bouwverkeer. Die moet je eerst diepspitten: de bodem losscheppen tot op 60 centimeter diepte. Uiteraard alleen op plaatsen waar planten en/of gras komen.

TIP: Geen idee wat de samenstelling is van je ondergrond? Een bodemanalyse helpt je op weg. Voor 60 à 70 euro kan je zo’n analyse laten uitvoeren. Hiervoor kan je terecht bij de Bodemkundige Dienst van België. 

Fout 3: ondoordachte verharding

Tuinbestrating is goed voor 40 à 50 % van de totaalkost. Denk hier dus goed over na. Als er een terras komt: wil je dan vooral zon of schaduw? Voor een schaduwterras is hout niet geschikt, wegens algengroei en gladheid. Hetzelfde geldt voor gladde natuursteen. Bovendien is niet alleen de plaats van belang, maar ook de functie. Neem nu je oprit. Parkeer je alleen een auto of ook een bestelwagen? Dat heeft gevolgen voor de materialen en de fundering.

Je mag nog zo’n goede steen leggen, als de basis niet goed zit, zal je verharding op termijn barsten. Beknibbel nooit op de onderlaag. En vergelijk geen appelen met peren als je offertes opvraagt: sommige aannemers voorzien in een onderfundering van 25 cm, terwijl anderen er maar tien voorzien. Dat scheelt honderden euro’s. Lees hier wat een terras gemiddeld kost

TIP: Ook bij de aanleg van een terras loopt het al eens mis. Trap niet in deze valkuilen!

Fout 4: anderen in jouw plaats laten beslissen

Je tuin is er voor jou en je gezin, voor 20 of 30 jaar. Laat de aannemer nooit in jouw plaats beslissen, maar verdiep jezelf in de materie. Twijfel je over verschillende materialen? Vraag dan wel raad aan je aannemer of tuinarchitect. Reken niet op het advies van iemand die er niets van kent. Je buurman heeft misschien slechte ervaringen met een product, maar elke situatie is anders en materialen evolueren.

Fout 5: geen tuinarchitect inschakelen

Dikwijls is een tuinarchitect eerder een besparing dan een kost. Als je een plan hebt, kan je eventueel in stapjes werken. In functie van je budget. Een ontwerp is niet per se duur: het kan vanaf 1.000 euro. Een ontwerpdossier bestaat uit een beplantings-, elektriciteits- en verhardingsplan. En meestal ook een meetstaat. Dat is handig om de kosten in te schatten. Je kan de werken ook laten opvolgen door je tuinarchitect: aannemers contacteren, offertes opvragen en vergelijken, werfcontrole, … Maar veel hangt af van je budget. Lees hier wanneer je een tuinarchitect inschakelt

Meer weten over tuinaanleg? Bestel gratis tal van folders op de bouwsite Livios. Je krijgt ze gratis aan huis geleverd.

Lees ook

Een houten terras: hierop moet je letten

Een budgetvriendelijke tuin? Dat kan met deze tips

[Infographic] 4 cruciale vragen bij tuinaanleg

BronLivios

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christian Alex

    De grootste fout is niet opgenomen: omhakken en wegdoen van de bestaande bomen en beplanting. Boompje groot, oompje dood: Schaduw en verkoeling, 20 jaar wachten. Het duurt 20 jaar vooraleer een tuin mooi is begroeid. Vele planten groeien niet waar je die wil. Van bestaande beplanting weet je dat ze daar 'pakt'. 'Onkruid' ttz planten die spontaan groeien, is een ideale bodembedekker. Bij mij zijn dat sneeuwklokjes, boshyacint, speenkruid, vergeetmijnietjes, ereprijs, dagkoekoeksbloem enz.

  • felix strackx

    En opgepast: loopt het mis, dan krijg je een aantal strikvragen. Bijvoorbeeld: heb je gesproeid? Als je ja zegt, dan had je dat niet mogen doen. Zeg je nee, dan had je dat wel moeten doen...

Lees meer