6 .
Wienerberger .

Breken gevels zonder mortel of lijm binnenkort door?

Circulair wonen - waarbij ook materialen maximaal hergebruikt en gerecycleerd worden - is de toekomst. Heel wat bouwfabrikanten dragen hun steentje bij en dat kan er wel eens toe leiden dat onze gevels er daardoor anders gaan uitzien.

Bij Wienerberger, ‘s werelds grootste baksteenfabrikant en nummer één in Europa voor kleidakpannen, onderzoeken ze al langer de mogelijkheden van circulair bouwen. Ze hebben zelfs al twee systemen in hun gamma die in het buitenland reeds ingeburgerd zijn en binnenkort misschien ook bij ons doorbreken.

Het gaat telkens om ‘droge gevels’ die zonder lijm of mortel opgetrokken worden, waardoor de materialen in een later stadium perfect hergebruikt kunnen worden in een ander gebouw.

(lees verder onder de foto’s)

6 Argeton.
Wienerberger Argeton.
6 ClickBrick.
Wienerberger ClickBrick.

 Bij ClickBrick worden de stenen simpelweg gestapeld en met een rubberhamer vastgezet. De stenen hebben een sleuf waarin een clip komt die voor een solide verbinding zorgt. Argeton is de naam voor het systeem waarbij keramische tegelpannen - die op maat worden vervaardigd - aan metalen profielen op een binnenmuur worden bevestigd.

(lees verder onder de foto’s)

6 ClickBrick.
Wienerberger ClickBrick.
6 Argeton.
Wienerberger Argeton.

Beide systemen zijn niet alleen erg duurzaam, maar bieden extra architecturale mogelijkheden. Ze geven een gevel alleszins een compleet andere look.

6 Argeton.
Wienerberger Argeton.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kevin Vermeir

    Lego komt ook met zo een pakketten. Allemaal goed en wel , maar de werkuren om deze stenen te demonteren , mooi te stapelen en te transporteren zijn enorm. Wie wil deze stenen dan ook gebruiken. Nieuwprijs betalen voor gebruikte stenen?Hierbij ook het verlies van het metaal aangezien deze ook al verweerd zullen zijn en de staat van de bakstenen is ook maar de vraag.

  • Eric Loyens

    Wat is de kostprijs voor alle bevestigingen zoals de klips,een gevel die 50 geleden is gebouw hergebruikt men nu ook ??? Wat zijn de ouderdoms verschijnsels als je de gevel na 50 jaar terug uiteenhaald en hergebruikt??

Lees meer