Door zelf aan de slag te gaan bij de afbraakwerken aan je woning kan je heel wat besparen. Tenminste als je deze fouten niet maakt ...
Getty Images Door zelf aan de slag te gaan bij de afbraakwerken aan je woning kan je heel wat besparen. Tenminste als je deze fouten niet maakt ...

De 3 grootste fouten bij afbraakwerken aan je woning

Meer dan zes op de tien verbouwers halen zelf de sloophamer boven om afbraakwerken uit te voeren aan hun woning. Dat blijkt uit een enquête van de bouwsite Livios. Een slimme zet, want door zelf de handen uit de mouwen te steken kan je flink wat besparen. Op voorwaarde dat je deze typische fouten absoluut vermijdt!

Fout 1: schouw uitkappen zonder nadenken

Het uitkappen van de schouw om extra ruimte te creëren in de living of slaapkamer is een populairste afbraakklus. Maar veel schouwen hebben een ondersteunende functie. Schakel bij de minste twijfel een expert in. En denk eraan dat schouwen vaak zijn ingemetseld in de gemene muur, waardoor er tijdens de afbraakwerken barsten kunnen ontstaan bij de buren. Lees hier wat een gemene muur precies inhoudt

Fout 2: te weinig afbreken

Nog populair bij doe-het-zelvers: het afbreken van houten roosteringen om ze te vervangen door een betonnen vloeropbouw. Ook de vloer op het gelijkvloers, in oude woningen vaak op volle grond, breken veel verbouwers zelf uit. Goed idee, want je kan weinig verkeerd doen en bespaart een pak geld.

Maar helaas gaan veel verbouwers nét niet ver genoeg en laten ze de oude leidingen voor sanitair en verwarming gewoon liggen.Goed fout, want je kan er donder op zeggen dat die leidingen vroeg of laat toch de geest geven… en dat is jammer als je pas nieuwe parket hebt gelegd en alles opnieuw moet openbreken. Vervangen dus! Bovendien is dit ook hét moment om andere obstakels aan te pakken, zoals een vochtprobleem of een gebrekkige fundering.

Lees ook: Een muur opnieuw bepleisteren na vochtschade: mag dat? 

Fout 3: dragende muur slopen zonder vergunning

Haal nooit zomaar een muur weg. Controleer op voorhand of het om een dragende muur gaat. Deze ondersteunt ofwel de muur erboven ofwel de vloerbalken van de bovenliggende verdieping. Voor het uitbreken van een dragende muur heb je een bouwvergunning nodig én de tussenkomst van een architect. Twijfel je of een muur dragend is of niet? Zo controleer je het.

Tip: Goed voorbereid aan je verbouwplannen beginnen? Vraag gratis je exemplaar van Verstandig Bouwen en Renoveren aan.

Wat met gevaarlijk afval?

Ga je een oud huis verbouwen, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met asbest. Dit kankerverwekkende materiaal werd vroeger verwerkt in de meest uiteenlopende producten, van leien en golfplaten tot afvoerpijpen en plaasterisolatie van verwarmingsbuizen. Lees hier waar asbest kan zitten en hoe je het verwijdert.

Tip: Benieuwd welke klusweetjes nog uit de enquête van Livios naar boven kwamen? Ontdek ze in dit artikel.

Lees ook:

Gevel metselen: dit zijn de 9 grootste fouten

Zo hou je het veilig op de werf 

Besparen door zelf te klussen? Op deze werken spaar je het meeste geld uit

BronLivios

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hans Schoen

    De allergrootste fout is eraan beginnen met volle moed om er dan geen bal aan voort te doen. Omdat je je mispakt hebt, geen hulp krijgt of meestal geen geld over hebt. Beter is, iets heel kleins aan te schaffen. Zvm sparen, later terug verkopen voor beter. Dan heb je wat centen en ervaring. Zelf doen kost ook veel geld. Vaak koop je teveel of miskoop je aan materiaal. Niet te spreken hoeveel levensjaren je kwijt bent aan die bakstenen en zorgen.

  • Jean Emare

    De belangrijkste allicht.. communicatie tusssen beide partners.. Het is geen ideale situatie.. bedenk goed waar je tijdelijk gaat 'wonen'.. om dergelijke frustraties en depri-momenten samen aan te kunnen. Het vergt meer van je dan je denkt.

Lees meer