2 Illustratiefoto.
Ronny De Coster Illustratiefoto.

De 'verpaarding' van Vlaanderen: rush op hoeves om ze om te bouwen tot villa

Plattelandsgemeenten, provincies maar ook de Boerenbond maken zich grote zorgen over de vele landbouwbedrijven op het platteland die veranderen in ­statige, residentiële hoeves, vaak met wat paarden erbij. Dat berichten Het Nieuwsblad en De Standaard.

"De rush op leegstaande hoeves en de landbouwgrond eromheen maakt dat de prijs van landbouwgrond steeds verder stijgt, waardoor het voor jonge boeren moeilijker wordt om een bedrijf op te starten", zegt Vanessa Saenen, woordvoerder van de Boerenbond. Uit een uitgebreide studie van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) blijkt dat bijna vier op de tien vrijgekomen hoeves in Oost-Vlaanderen omgebouwd worden tot villa, vaak met wat paardenweides en een grote haag eromheen. Het fenomeen heeft een naam: de verpaarding of de vertuining van het platteland.

Als gevolg daarvan maken gemeenten zich zorgen over de verstede­lijking van het platteland, "gaande van hoevebewoners die voor meer verkeer op kleine en af­gelegen landbouwwegen zorgen, tot samenlevingsproblemen tussen hoevebewoners en naburige landbouwers over geurhinder tijdens het bemesten, of lawaaihinder van landbouwmachines in het weekend", aldus het ILVO. Het probleem van 'verpaarding' zou ook opduiken in andere provincies.

2 Vanessa Saenen.
Vanessa Saenen.

42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ghijs Elvan

    Het probleem is dat mensen die ook in een villawijk of in een loft in de stad kunnen wonen, nu massaal gronden en panden kopen in agrarisch gebied. Hierdoor stijgen de prijzen van de bouw- en landbouwgronden in deze gebieden. De niet-landbouwer kan ook in een villa of loft wonen, maar de landbouwer is verplicht om in dit gebied te wonen. In de stad of in de villawijk kan hij zijn bedrijf niet runnen.

  • mario vermeersch

    In Bredene is ook een grote boerderij verandert in een grote villa met alles er op en er aan.

Lees meer