Screens bieden heel wat comfort. Ze houden de zon en insecten buiten, en gaan oververhitting tegen zonder dat je het zicht op buiten verliest.
Winsol Screens bieden heel wat comfort. Ze houden de zon en insecten buiten, en gaan oververhitting tegen zonder dat je het zicht op buiten verliest.

De zon weren met screens: dit kost het je

Het belooft weer een warme zomer te worden. Wil je de zon tijdens een hittegolf zoveel mogelijk weren? Dat kan met screens. Maar welk prijskaartje hangt er aan dit type van zonwering? Bouwsite Livios rekent het voor je uit.

Verticale zonneschermen bieden heel wat comfort. Ze houden de zon en insecten buiten, en gaan oververhitting tegen zonder dat jij het zicht op buiten verliest. Voor de prijsberekening van verticale zonwering gaan we uit van screens van 2 meter breed bij tweeënhalf meter hoog. Inclusief buismotor. De vermelde prijzen zijn exclusief plaatsingskosten, de motor is inbegrepen. Twijfel je nog tussen rolluiken en screens? Zo hak je eerst de knoop door.

Vanaf 1.000 euro

Voor het meest populaire model met die afmetingen en een windvast ritssysteem, een Somfy-motor met muurschakelaar en een glasvezeldoek met 5% openingsfactor moet je rekenen op iets meer dan 1.000 euro (1.060 euro bij 6% btw, 1.210 euro bij 21% btw). Wil je een draadloze motorisatie van Somfy inclusief zender? Hou dan rekening met een meerprijs van 125 euro.

Ook de openingsfactor en transmissiefactor van het doek spelen een rol. De openingsfactor bepaalt het doorzicht, de transmissiefactor hoeveel zonlicht er wordt doorgelaten. Zo heb je verduisterende screendoeken met transmissiefactor 0. Bij slaapkamers zijn deze verduisterende doeken populair, omdat ze even ondoorzichtig zijn als een rolluik. Deze doeken jagen de prijs omhoog met 35 euro per m², in dit geval dus 175 euro. Niet-verduisterende screendoeken met lagere openingsfactoren voor meer privacy hebben een beperkte meerprijs van enkele tientallen euro. Ook screendoeken met een hogere transmissiefactor voor een beter zicht naar buiten beïnvloeden amper de eindprijs van een screen. Bekijk hier nog enkele aandachtspunten bij het kiezen van screens

Verder kan je uit standaard lakkleuren kiezen zonder meerprijs. Een andere RAL kleur kan ook, maar dat kost meer.

Goedkoper kan

Windvaste screens met een ritssysteem zijn in volledig neergelaten toestand ook bruikbaar als een hor. Is de windvastheid en de insectwerende functie minder belangrijk voor jou? Dan heb je ook standaard screens zonder ritssysteem. De prijs van een gemotoriseerde zonwering daalt dan met zo’n 20%. Je betaalt dus ongeveer 800 euro (848 bij 6% btw, 968 euro bij 21% btw) voor gelijkaardige afmetingen. Maar verwacht niet dezelfde levensduur als bij screens die wel uitgerust zijn met een ritssysteem.

Tip: Kies hier je screens in 7 simpele stappen

Meer luxe ook

Er bestaan ook screens die zijn uitgerust met een zonnecel en ingebouwde batterij. Deze solar screens winnen sterk aan populariteit. Het belangrijkste voordeel is de snellere plaatsing waarbij je geen kabels hoeft te trekken naar het elektriciteitsnetwerk. De installateur moet zelfs niet in je woning zijn voor de plaatsing.

Voor een solar screen met twee fotovoltaïsche zonnecellenen met een uiterst krachtige batterij betaal je zo’n 1.550 euro. Zender inbegrepen. Wil je liever een designversie met zonnepanelen die in de kleur van de screenkast zijn gelakt? Of met zonnecellen die discreet verwerkt zijn in een zwarte horizontale band? Dan stijgt de prijs tot ongeveer 1.700 euro, zender inbegrepen.

Sensoren en domotica

Je kan de zonwering bedienen via een schakelaar, maar sensoren en domotica zijn ook een optie. Een wind- of zonsensor bepaalt wanneer het doek zakt of niet. Dankzij domotica kan je de screens zelfs bedienen met je smartphone of tablet. De opties zijn oneindig, maar komen met een prijs.

Plaatsing en onderhoud

Het prijskaartje en de duur van installatie hangen af van hoeveel screens – hoe meer screens, hoe goedkoper per stuk vanwege de productiekosten - , de grootte, of het al dan niet met domotica is, enzovoort. Een screen voor een raam op het derde verdiep of hoger plaatsen, zal logischerwijs duurder zijn dan op het gelijkvloers. En de plaatsing van een solar screen kost minder dan de versie van 230 volt.

Het onderhoud van screens is de eenvoudigheid zelve. Je wast ze gemakkelijk af met lauw water. Voor hardnekkige vlekken gebruik je een zachte zeep. Gebruik géén agressief detergent. Ook een hogedrukreiniger is absoluut af te raden. Overtuigd en ga je een screen kiezen? Hou dan rekening met deze vijf tips!

Tip: Ook met een pergola, terrasoverkapping of een strategisch geplaatste boom of struik vermijd je dat zonnestralen rechtstreeks je woning binnenvallen.

Lees ook op Livios.be:

Geen airco, maar toch fris in huis? Zo krijg je het voor mekaar

Zonwering bij een bestaande woning: dit zijn je opties

Rolluiken: zo passen ze bij de stijl van je woning

BronLivios

Lees meer