Je kan screens elektrisch of automatisch bedienen vanop afstand met een app op je smartphone of tablet.
Winsol Je kan screens elektrisch of automatisch bedienen vanop afstand met een app op je smartphone of tablet.

De zon weren met screens? Hier moet je op letten

Met temperaturen boven de dertig graden is het moeilijk om de hitte buiten te houden als je geen airco hebt in huis. Overweeg je de plaatsing van screens om de meeste zon te weren? Bouwsite Livios lijst voor jou de belangrijkste aandachtspunten op.

Een screen is een verticale zonwering die de zon buiten houdt wanneer het nodig is. Zo geniet je bij zonnig weer van een aangenaam binnenklimaat. In tegenstelling tot rolluiken kan je overdag gewoon naar buiten kijken.

Screens worden op maat gemaakt en vormen geen probleem bij grote glasoppervlaktes. Bij nieuwbouw worden de screenkast en geleiders meestal weggewerkt in de spouw. Zo zie je er zo weinig mogelijk van op momenten dat daglicht volop mag binnenstromen. 

Tip: Hoe kies je de beste screens? Volg deze 7 stappen.

Veel of weinig perforaties

Een screen moet bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Het doek zelf is doorzichtig. Je kan kiezen uit verschillende diameters voor de gaatjes. De openingsfactor geeft het percentage gaatjes aan en bepaalt de lichtdoorlaatbaarheid van het doek: van 15% tot 1%. Bij 15% gaat ongeveer 15% van het daglicht, de warmte en de energie door het doek.

Kleuren

De onderdelen van een screen (de kast, geleiders en onderlat) zijn qua kleur meestal afgestemd op de kleur van je buitenschrijnwerk. Ook het doek bestaat in verschillende kleuren. Dat is vooral een kwestie van smaak. Er zijn ook verduisteringsdoeken verkrijgbaar. De kleur en soort doek bepalen een beperkte mate hoeveel licht en warmte er nog binnenkomt.

Lees ook: Wat kost een screen? Dit zijn de richtprijzen

Uitzicht

Bij daglicht kan je met een screen altijd van binnen naar buiten kijken, maar niet andersom. Bij donkere doeken heb je een beter zicht dan bij lichte. ’s Avonds verandert dit effect wel. Doe je het licht aan? Dan kijk je van buiten beter naar binnen.

Bediening

Je kan screens elektrisch of automatisch bedienen vanop afstand met een app op je smartphone of tablet. Daarnaast bestaan er ook extra opties. Denk maar aan een automatische regeling met licht- en temperatuursensor: als de temperatuur stijgt, zakken de screens. Lees hier hoe automatisch screens werken

Wat bij renovatie?

Voer je een grondige renovatie door en ga je je ramen vervangen? Dat is het ideale moment om screens in te bouwen in de spouw. Renoveer je minder ingrijpend? Dan is de voorbouwmethode een betere oplossing: de screenkast wordt aan de buitengevel voor het raam gemonteerd.

Tip: Meer weten over zonwering? Vraag hier gratis brochures aan.

Lees ook:

Wapen je huis tegen hittegolven met deze tips

Zonwerend glas: wat is het en hoeveel kost het?

Buiten puffen, binnen lekker fris: zo pak je het aan

Bron: Livios

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • magda de munck

    Wij hebben al 16 jaar screens, bij 40°, is airco zeker nodig.

  • Kristof Degros

    Ik heb er ook vorige zomer laten installeren. Al 2 zomers geniet van gehad. Dit werkt perfect. Echter zijn volgens mij echte rolluiken nog beter, daar deze dikker zijn. De temperatuur bij ons is toch 2-3 graden minder. Maar het is kostelijk

Lees meer