Jacques Zorgman

Dit zijn de drie meest voorkomende oorzaken van burenruzies

Beter een goede buur dan een verre vriend. Toch schieten we in de praktijk niet altijd even goed op met onze buren, getuige de recente ziekelijke burenruzie in Houthulst. Maar wat zijn de meeste voorkomende oorzaken van burentwisten? De bouwsite Livios vroeg het aan Mark Huygen, advocaat en erkend bemiddelaar bij burenruzies.

"Drie grote oorzaken keren steeds terug", weet Mark Huygen uit ervaring. "In de eerste plaats bomen, struiken en afsluitingen op de perceelsgrens. Er is altijd wel iets aan de hand: bladeren die in de tuin van de buur vallen of die het zonlicht tegenhouden, een verkeerde afstand tot de scheidingslijn, noem maar op."

Tweede meest voorkomende oorzaak van burenruzies: lawaaihinder. Rijwoningen, halfopen bebouwingen en zeker appartementen kampen vaak met dit soort problemen. Vooral bij onvoldoende akoestische isolatie. En op nummer drie? "In mindere mate zien we ook af en toe persoonlijke vetes escaleren. Deze staan los van gebouw- of grondkwesties."

Altijd eerst praten

De oorzaken zijn makkelijk aan te duiden. Maar tot een goede oplossing komen voor beide partijen, dat is volgens Mark Huygen een ander paar mouwen. Bij veel steden en gemeenten kan je terecht om gratis te bemiddelen. In 2016 ging het om 1.500 aanvragen in Vlaanderen. Twee keer zoveel als zes jaar geleden. Zo'n bemiddeling gebeurt door vrijwilligers en heeft geen bindend karakter. Toch kan het ruziënde buren een heel eind op weg helpen.

Er zijn ook officiële bemiddelingsinstanties vanuit de federale overheid. "Een groot misverstand is dat ook deze bemiddeling vrijblijvend is", waarschuwt Huygen. "Maar dat is niet zo. Deze betalende procedure is wettelijk geregeld en biedt waarborgen aan beide partijen."

Huygen pleit ervoor om altijd eerst voor de dialoog te kiezen: "Ondanks alle communicatiemiddelen praten buren vaak niet meer over onenigheden. De frustraties lopen op en de emotie haalt het al snel van de rede. Voor de ene buur biedt een boom privacy, voor de andere blokkeert hij het zonlicht. Belangen en waarden zijn vaak tegenstrijdig. Maar buren zijn en blijven afhankelijk van elkaar. Het is een kwestie van praten, geven en nemen. Langs beide kanten."

Naar het vredegerecht

De meest drastische manier om tot een oplossing te komen, verloopt via het vredegerecht. Deze procedure is gratis. Mark Huygen legt uit hoe het werkt: "Je roept je buur op om te verschijnen voor de vrederechter van je woonplaats. Een eenvoudig schriftelijk verzoek aan het vredegerecht volstaat om de zaak op te starten. Daagt de andere partij niet op, dan kan de rechter niet tussenkomen. Een eventueel akkoord is bindend."

Is dit de snelste weg naar een vergelijk? Advocaat Mark Huygen is sceptisch. "Mensen stappen tegenwoordig te snel naar de rechtbank. De kans is groot dat een rechtszaak het conflict extra aanwakkert."

Lees meer