Een geïsoleerd hellend dak moet winddicht zijn aan de buitenzijde en lucht- én dampdicht aan de binnenzijde.
Isolatie Verhoeven Een geïsoleerd hellend dak moet winddicht zijn aan de buitenzijde en lucht- én dampdicht aan de binnenzijde.

Dit zijn de meest voorkomende fouten bij dakisolatie

Bij een bouwproces kan er heel veel verkeerd lopen, dus ook bij het isoleren van je dak. De bouwsite Livios wijst je op de fouten die je absoluut moet vermijden bij de plaatsing van dakisolatie.

Fout 1: luchtspouw tussen isolatie en onderdak

Het is absoluut fout om de ruimte tussen de isolatie en het (onder)dak open te laten omdat het zou moeten ‘ventileren’. Laat je deze ruimte open, dan krijg je verliezen door convectie en luchtstroming van buitenaf, want een dak is niet luchtdicht aan de buitenzijde. Hoe meer buitenlucht (koud en vochtig in de winter) er bij de constructie kan, hoe groter het risico op condensatie achter je isolatie. Om vocht in je isolatie te vermijden, vul je de beschikbare ruimte in het dak volledig op met isolatie, zorg je voor winddichtheid aan de buitenzijde en een goede dampdichtheid aan de binnenzijde.  

Fout 2: te weinig isolatie

Je kan nooit te veel isoleren: overisoleren bestaat niet. Het is niet zo dat een (te) dikke laag isolatie schimmel veroorzaakt. Het tegendeel is waar. Schimmel en condensatie ontstaan precies op die plaatsen waar de isolatie ontbreekt, te dun is of niet is geplaatst volgens de regels van de kunst.

Als je werkt met minerale wollen zijn isolatiedikten tussen 16 en 24 cm vandaag de norm in bestaande woningen. Nieuwbouw gaat vaak nog verder. Het komt eigenlijk hier op neer: isoleer met de bekende materialen van vandaag (waarvan de goede werking bewezen is), volgens de normen van overmorgen. Zo investeer je op lange termijn in je woning.

Als de hoogte van de draagstructuur (de kepers) onvoldoende isolatiedikte toelaat, kan je deze uitdiepen met een houten framewerk. Je kan ook als tweede isolatielaag een harde isolatieplaat gebruiken (mét dampscherm) die je onder de kepers/spanten plaatst. Ideaal voor stockagezolders die je toch wil isoleren in het dak in plaats van de vloer.

Tip: ga je jouw woning isoleren? Bestel je gratis verbouwmagazine ‘Isolatie en ventilatie’ van Verstandig Bouwen. 

Fout 3: niet lucht- en dampdicht

Een geïsoleerd hellend dak moet winddicht zijn aan de buitenzijde en lucht- én dampdicht aan de binnenzijde. Gebruik dus de juiste materialen op de juiste plaats: een onderdak moet dampopen, maar wel winddicht zijn. Een dampscherm moet dampdicht en luchtdicht zijn. De luchtdichtheid hangt grotendeels af van de plaatsingskwaliteit. Gebruik daarom aangepaste tapes in de naden, kit aan de randen en werk zorgvuldig.

Voldoet je dak niet aan de normen van wind-, lucht- en dampdichtheid? Dat verhoogt de kansen op inwendige condensatie, veroorzaakt verlies van isolatiewaarde en zorgt mogelijk voor condensatieproblemen in je dakopbouw.

Meer weten? Lees hier het volledige artikel en ontdek nog vier fouten die je zeker moet vermijden.

Lees ook:

Luchtdicht bouwen? Hier moet je rekening mee houden 

Zoveel centimeter isolatie moet je voorzien

Een dampscherm plaatsen: dat doe je zo

Bron: Livios

34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • rudy desmet

    Systeem D is de grote boosdoener. Ik heb reeds 20 jaar dit systeem en het is enorm energie verslindend. Alles moet potdicht zijn, filtersom de drie maand te vervangen, kortom erg duur. Het enige goede systeem is C met frisselucht via raam en vraagestuurd . Isoleren is goed, maar zinloos als het nieuwe problemen en kosten meebrengt. Bovendien de mensen met een D systeem zetten dat af en worden ziek.

  • Rik Duyvejonck

    Die idioot die zegt da je niet kan overisoleren mag je een schop tegen zijn kl..... geven. Als je overisoleert zuigje de lucht binnen van toilet en bk en afvoers. Dan begint het te stinken in huis. Je moet nu zodanig isoleren dat je de warme lucht afzuigt (afzuiginstallatie) en de koude lucht naar binnen moet zuigen. Isoleer en maak da je met de gewone luchtcirculatie je woning leefbaar houd.

Lees meer