3 Het rijtjeshuis staat in de populaire buurt Amsterdam-Zuid.
Funda Het rijtjeshuis staat in de populaire buurt Amsterdam-Zuid.

Doodnormaal rijhuis in Amsterdam-Zuid heeft vraagprijs van 1,5 miljoen

Wonen in Amsterdam-Zuid is gegeerd, zeer gegeerd. Het stadsdeel heeft het hoogste gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden. Getuige hiervan is een doodnormaal rijhuis dat op de vastgoedsite Funda te koop staat voor maar liefst 1.450.000 euro. 

Vanwege de dure grond? Ja en nee. Ja, want het is een hele populaire buurt, waarin de eengezinswoningen schaars zijn. Nee, want er geldt namelijk ook nog erfpacht, die is af te kopen voor nog eens 135.000 euro. De grond is dus niet bij de prijs inbegrepen. 

Het huis met een woonoppervlak van 144 vierkante meter is netjes opgeknapt met bijvoorbeeld een nieuwe keuken en badkamer. Uniek voor Amsterdamse begrippen is verder de ‘zonnige en ruime’ achtertuin van vijftien meter diep, met speelgedeelte voor de kinderen en toegang tot een eigen garage. Bovendien stond recent een woning in dezelfde straat voor 1.495.000 euro te koop. Toen ging het eveens om een rijhuis (bijna 1 op de 3 woningen bij onze noorderburen zijn rijhuizen). En ook die is verkocht voor bijna die prijs (50.000 euro minder).

Toch zijn de reacties op Twitter niet mals bij het zien van de advertentie, die op de meeste plekken in Nederland goed is voor een behoorlijke villa met zwembad (voorbeeld met zelfs eigen tennisbaan). 

“Het is potdomme maar een rijtjeshuis”, twittert Amsterdammer Gert Jan Bakker verontwaardigd. Ook in de reacties is te lezen dat mensen het te gortig vinden. “Krijg je de bloempotten er wel bij?” vraagt iemand zich spottend af.

Vraag en aanbod

Een door onze collega’s van AD.nl gecontacteerde makelaar heeft een doodsimpele verklaring voor de hoge vraagprijs: "Die is marktconform. Het is een gewilde buurt, dicht bij voorzieningen zoals een station en snelle aansluiting op de snelweg en naar (luchthaven) Schiphol.” Verder noemt de makelaar de eigen garage uniek. “Eengezinswoningen zijn schaars in Amsterdam-Zuid. Er zijn mensen die in de buurt in een appartement wonen en dat appartement met veel overwaarde kunnen verkopen. Het is hun kans om met een eventueel gezin groter te gaan wonen en dan zijn ze bereid dit te betalen. Gewoon een kwestie van vraag en aanbod.”

Of het iets zegt over de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt. “Zeker”, aldus de makelaar, die liever niet bij naam wordt genoemd. “Maar dat is al zeker vier jaar aan de gang.”

4.900 euro huur

Het huis stond eerder te huur voor 4.900 euro per maand overigens. De eigenaar heeft veel voordeel als het huis daadwerkelijk voor 1,5 miljoen wordt verkocht. In 2001 is namelijk 272.000 euro betaald, zo blijkt uit kadastergegevens.

3 De woonkamer is vrij groot (56 vierkante meter).
Funda De woonkamer is vrij groot (56 vierkante meter).
3 De openslaande deuren richting een relatief diepe achtertuin (15 meter).
Funda De openslaande deuren richting een relatief diepe achtertuin (15 meter).

16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Wilfried Vanden Berg

    Zoek maar eens een mooi en degelijke woning in Holland? Veel te klein . En allemaal de zelfde structuur . Met 1 sleutel open je de ganse straat . Dat is blijkbaar veel zuiniger .

  • ANN LIMBOS

    Geef mij dan maar een boshut!

Lees meer