De vlekken verwijderen alleen is niet genoeg, je moet ook op zoek gaan naar de oorzaak.
Getty Images De vlekken verwijderen alleen is niet genoeg, je moet ook op zoek gaan naar de oorzaak.

Een badkamer zonder schimmel? Zo doe je het

Niet alleen ziet het er vies uit, schimmel is ook ongezond. De gekende zwarte vlekjes ontstaan als het aanwezige vocht in de badkamerlucht onvoldoende afgevoerd wordt. Bouwsite Livios weet hoe je schimmelplekken aanpakt en voorkomt.

Stap 1: schimmel verwijderen

Trek rubberen handschoenen aan voordat je aan de slag gaat. Zorg er ook voor dat de kamer voldoende verlucht is of gebruik een mondmasker. Je werkt met bijtende producten, dus let erop dat de oplossing niet in je ogen of op je huid spat. Lees hier hoe je het juiste mondmasker kiest.

Om de schimmelplekken te verwijderen, kan je een speciale schimmelvreter kopen of zelf een bleekwateroplossing maken met één deel bleekwater en drie delen water. Als je delicate oppervlaktes gaat reinigen, test je de vloeistof best eens op een onopvallende plaats.

Wrijf de oplossing met een kwast, spons of doek in op de vlek. Voor hardnekkige schimmelvlekken is het nodig om dit enkele keren te herhalen. Om delicate oppervlaktes te ontzien, beperk je je best tot deppen. Voor voegen gebruik je een tandenborstel. Laat het product even inwerken en maak de oppervlakte achteraf proper met water.

Stap 2: nieuwe verflaag aanbrengen

Als je je muur of plafond niet helemaal schoon krijgt, is het verstandig om een nieuwe verflaag aan te brengen. Je kan daarvoor speciaal schimmelwerende primer kopen. Kieren, gaten en voegen kan je opnieuw behandelen met speciale schimmelwerende silicone.

Tip: Siliconenkit vervangen? Zo begin je er aan.

Stap 3: schimmel voorkomen

De vlekken verwijderen alleen is echter niet genoeg, je moet ook op zoek gaan naar de oorzaak. In de badkamer zijn schimmelproblemen toe te schrijven aan een gebrekkige ventilatie en verluchting.

Als je badkamer moeilijk te verluchten is, kan een ventilator al heel wat helpen. Ook handig is een vochtbestrijder. Dat is een apparaat om vocht en muffe geurtjes te bestrijden. Als de schimmel terugkeert, is er meer aan de hand. Schakel een vochtexpert in om de oorzaak van de problemen te achterhalen. Lees hier welke soorten vochtproblemen er zijn (en de oplossingen).

Lees ook:

Vochtproblemen behandelen? Dit zijn de richtprijzen

Hoe behandel je opstijgend vocht?

Geniet van een warme badkamer met deze tips

BronLivios

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Andy De Schieter

    Verluchten met de raam open. Verluchten is tegenwoordig verboden.

  • Serge Aernoudt

    Vensters en deur open als het even kan en goed laten doorwaaien en de badkamer kan luchtdrogen. Nooit schimmel met natuurlijke ventilatie. Maar ja, tegenwoordig alles driedubbel isoleren en niet verluchten zal nog veel schimmel weelderig laten groeien. Oud en gratis middel.

Lees meer