Getty Images/iStockphoto

Een verse laag silicone in de badkamer: doe het zelf met deze tips

Siliconenkit is het ideale materiaal om naden tussen oppervlakken te dichten en waterdicht te maken. Maar na een tijdje kan deze kit loskomen of water doorlaten. Vervangen is dan de boodschap. Bouwsite Livios legt uit hoe je deze klus zelf in drie stappen klaart.

Stap 1: oude siliconenkit verwijderen

Haal eerst je oude siliconenkit weg. Schrapers zijn daarvoor zeer doeltreffend. Je kan hiervoor ook een breekmes gebruiken. Loshangende kit kan je vaak ook makkelijk met de hand van de naad trekken. Maar ga dan zeker eens met de schraper na om restjes weg te halen. In de doe-het-zelfhandel vind je ook producten om siliconenkit te verwijderen. Doe hier wat van op een doek en ga ermee over de naad. Zo krijg je de laatste achtergebleven silicone helemaal weg. 

Stap 2: naad voorbereiden

Indien nodig, bijvoorbeeld wanneer er schimmel onder de silicone zat, moet je de naad eerst reinigen vooraleer je een nieuwe laag aanbrengt. Zeker als de oude siliconenkit hier en daar wat los zat, en stof en ander vuil er makkelijk kon tussen kruipen. De naad moet droog en stof- en vetvrij zijn vooraleer je nieuwe siliconenkit kan aanbrengen. Plak daarna afplaktape op enkele millimeters aan beide kanten van de naad. Zo krijg je overal een gelijke siliconenkitrand.

Stap 3: nieuwe siliconenkit aanbrengen

Breng een nieuwe laag siliconenkit aan in de naad en ga er met je vinger over om het glad te strijken. Haal de afplaktape voorzichtig weg en indien nodig kan je nogmaals met je vinger over de siliconenkit gaan. Je kan ook zelfklevende kitstrips gebruiken. Die vind je in de doe-het-zelfhandel. Dit zijn rolletjes kit die je eenvoudig op de naad uitrolt en stevig aandrukt. Raadpleeg steeds de verpakking voor de exacte droogtijd.

Lees ook op Livios.be:

Hier let je best op als je je badkamer wil verven

Interieurarchitect tipt: zo richt je een nieuwe badkamer in

Van douchebak naar inloopdouche: zo pak je het aan

BronLivios

Lees meer