2 Voor een siervijver met een oppervlakte van maximum 80 m² heb je zelfs geen bouwvergunning nodig.
Shutterstock Voor een siervijver met een oppervlakte van maximum 80 m² heb je zelfs geen bouwvergunning nodig.

Een vijver vol leven: hier moet je op letten

Droom je van een vijver vol leven? Maar weet je niet precies hoe je die best onderhoudt? Of welke planten ideaal zijn? Met deze tips van bouwsite Livios kan je aan de slag.

Compromis van zon en schaduw

Voor een optimale plantonwikkeling heeft je vijver dagelijks zes tot acht uren volle zon nodig. Krijgt je vijver te veel zonlicht? Dan ontstaat er algengroei. Je kan voor extra schaduw zorgen met een hoge vijverrand, aangepaste oeverbeplanting of door waterlelies in je vijver te plaatsen. 

Plant je bomen en struiken niet te dicht bij de rand: afvallende bladeren vervuilen het water en de wortels kunnen door de folie dringen. Sommige bomen en struiken, zoals de paardenkastanje, gouden regen en taxus, hebben giftige bladeren en zaden die het vijverleven grondig verstoren.

TIP: Zelf je vijver plaatsen? Kies tussen een gemetselde vijver of een vijver met folie

Water

Heb je je vijver gevuld met leidingwater? Ontchloor het dan met een geschikt product. Met een potje gevriesdroogde bacteriën en eventueel een emmer echt vijverwater breng je het ontwikkelingsproces op gang. Opgelet: gebruik geen water uit troebele of vervuilde vijvers.

Vissen

Laat vissen pas na een of twee maanden in de vijver los. Zo krijgen de waterplanten en -vlooien de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Overdrijf ook niet: vijf vissen per 1.000 liter water is het maximum.

Beplanting

Zuurstofplanten zijn het belangrijkst voor een gezonde vijver. Drijvende planten zorgen voor schaduw. Andere planten hebben vooral een decoratieve waarde.

TIPMet dit handig stappenplan hou je de vijver in topvorm.

2 Zuurstofplanten zijn het belangrijkst voor een gezonde vijver. Met drijvende planten zorg je voor schaduw.
Getty Images Zuurstofplanten zijn het belangrijkst voor een gezonde vijver. Met drijvende planten zorg je voor schaduw.

Accessoires

Zet je een fontein in je vijver? Hou er rekening mee dat waternevel bij hevige zon bladverbranding in de hand kan werken. Een zuurstofpomp, waterval of borrelende kei zorgen voor beweging en leven in je vijver. Om het biologisch evenwicht van je vijver te controleren en op peil te houden kan je het water regelmatig testen met een testset. Leg bij vriesweer ijsvrijhouder op het water. Zo gaat de toevoer van zuurstof en de afvoer van stikstof verder als je vijver dichtgevroren is. 

Vergunning verplicht?

Dankzij de vrijstellingsregeling heb je voor een siervijver met een oppervlakte van maximum 80 m² geen bouwvergunning nodig. Je kan het voor de zekerheid navragen bij de gemeente: die neemt de definitieve beslissing. 

Lees ook

Zwemmen in je eigen vijver? Hier moet je op letten

Zo hou je reigers weg van je vijver

Welke vijver past het best bij jouw tuin: zo zoek je het uit

BronLivios

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bob(Robert) Bruyland

    Alle toeters en bellen zijn voor niets goed,een simpele waterval als zuurstofgever,een ondiep stukje moeras met planten en een pomp van een afgedankte wasmachiene doet het bij mij al jaren,in de lente dag en nacht,inde zomer enkel over dag,ik doe mijn inkopen op het containerpark.In de lente een paar weken uv-lamp in de pompleiding en klaar.Voor de rest van het jaar zie ik de bodem.Mijn vijver meet 6mx5m.De rijger komt en gaat de visjes ook,maar hij krijgt hem nooit leeg.Enkel sluierstaarten.

  • Stefanie van Dijk

    Ach, bij mij heeft de reiger alle vissen met kleur eruit gegeten, maar die grijze en zwarte windes en voorns zijn ook best leuk, je moet alleen beter kijken om ze te zien.

Lees meer