2 Vroeger moest je minstens 80.000 euro aan de kant houden, vandaag ben je voor minder dan de helft aan het zwemmen.
LPW Pools Vroeger moest je minstens 80.000 euro aan de kant houden, vandaag ben je voor minder dan de helft aan het zwemmen.

Een zwembad in je tuin? Dit kost het je

Met maar liefst drie hittegolven op een rij was het de afgelopen weken serieus puffen en blazen. En volgens klimaatexperts mogen we ons de komende jaren aan steeds warmere zomers verwachten. Een zwembad in je tuin is de ideale oplossing om het lekker fris te houden. Maar welk budget moet je daarvoor voorzien? Bouwsite Livios vroeg het aan Guillaume de Troostembergh van LPW Pools, Belgisch marktleider in voorgevormde zwembaden.

Vroeger moest je minstens 80.000 euro aan de kant houden, vandaag ben je voor minder dan de helft aan het zwemmen. Alle prijzen in dit artikel zijn inclusief 21% btw, omdat een zwembad als luxeproduct niet in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief.

Monoblok-zwembad: vanaf 32.900 euro

Er zijn twee grote categorieën zwembaden. Enerzijds voorgevormde kuipen (monoblok) uit composiet. Anderzijds bouwkundige baden die ter plaatse worden gestort in beton of opgetrokken uit metselwerk.

“Ons instapmodel van 3,20 x 6,85 meter kost 22.900 euro, incl. plaatsing, infiltratie, boordstenen en verlichting”, zegt Guillaume de Troostembergh. “Voor dat geld heb je een instapklare monoblok, zonder zwembadrolluik welteverstaan.” Zo’n beloopbaar rolluik is volgens Guillaume een must. “Het is niet alleen een pak veiliger, het houdt ook de watertemperatuur beter op peil en gaat veel langer mee dan een afdekzeil.”

Maar de prijs loopt op: “Reken 25 tot 30% extra voor een zwembad met rolluik. Zo kom je op 50.000 à 55.000 euro voor een zwembad van 4 x 10 meter, wat het meest verkochte formaat is bij ons. All-in.”

TipHeb je een bouwvergunning nodig voor een zwembad?

Bouwkundige zwembaden: 45.000 euro

“Bouwkundige zwembaden worden op maat gebouwd. Daardoor zijn de prijsverschillen groot. Toch moet je ook hier rekenen op prijzen rond de 45.000 euro voor een basiszwembad. Wil je een automatisch doseersysteem voor pH en chloor, dan komt daar al snel 2.400 tot 3.600 euro bij.”

Wie zelf zijn zwembad bouwt, bespaart flink. “Voor minder dan 20.000 euro bouw je een zwembad”, weet Guillaume. “Maar dan ben je zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en kan je niet terugvallen op garanties.”

TipMet deze stenen glij je niet uit aan het zwembad

Zwemkanaal: vanaf 56.000 euro

Dé esthetische topper is het zwemkanaalzwembad, waarbij lengtes zwemmen centraal staat. Een lang smal model, uiterst strak, ideaal voor de meer sportieve zwemmers. De ideale afmetingen hierbij zijn 12 op 3,60 meter met een rechte zijtrap en een eerste trede die wat breder is gemaakt zodat je makkelijker in en uit kan stappen.

2 Zwemkanaal: dé oplossing om lengtes te zwemmen
LPW Pools Zwemkanaal: dé oplossing om lengtes te zwemmen

Onderhoud en verwarming: vanaf 100 euro per maand

Verwarming

“Wij raden aan om je zwembad te verwarmen met een inverter warmtepomp. Zo’n warmtepomp heeft een uiterst hoog rendement en past zijn snelheid aan afhankelijk van de buiten- en watertemperatuur. Je energieverbruik kan zo beperkt worden. Dat kost ongeveer 600 euro aan elektriciteit van Pasen tot eind september. Een warmtepomp kost 3.000 tot 5.000 euro, maar er zijn vaak acties waarbij de warmtepomp inbegrepen is bij de aankoop.”

“Wil je het hele jaar door zwemmen? Kies dan een warmtepomp voor vier seizoenen, die ook bij lage buitentemperaturen werkt. Zo’n duurdere warmtepomp kost 6.000 à 10.000 euro.”

Tip: Zwembad energiezuinig verwarmen? Bekijk deze tips

Onderhoudsproducten

“Doe je het onderhoud zelf, dan heb je jaarlijks voor 400 à 600 euro aan onderhoudsproducten nodig. Samen met de verwarming kom je zo op een totaal van 1.200 euro, of 100 euro per maand.” Lees hier hoe je een zwembad zelf onderhoudt

Zomer- en winterklaar maken

Guillaume raadt aan om ook geregeld je zwembadspecialist in te schakelen. “Zeker voor het zomer- en winterklaar maken. Dan ben je zeker van een goede werking en zijn er nooit misverstanden over de garantie.” Een zwembadfirma vraagt zo’n 200 à 300 euro per onderhoudsbeurt. “Maar die kost van hoogstens 600 euro per jaar is echt wel de moeite waard”, aldus Guillaume.

Lees ook:

De zwemvijver: ecologisch zwemmen in je eigen tuin

Deze afmetingen heb je nodig voor een zwembad

Geniet 365 dagen van je terras: een oplossing voor elk seizoen

BronLivios

52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fred Debroek

    Voor wie graag zwemt, afkoeling wil bij warme zomers etc...de middelen heeft is een zwembad top. Wie negatief reageert; heeft ofwel geen geld, zwemt niet graag....Overbodige luxe? Wat is luxe? een iphone hebben, een wagen, woonst, eten, tv dat is allemaal luxe want sommige hebben nog niet voldoende eten. Een wc-rol is eigenlijk ook luxe want begin maar eens zonder.

  • johan demuynck

    Je bent een zwemfanaat en/of je hebt kinderen jonger dan 15 jaar, anders is het nutteloos. Ik ken er al verschillende die hem hebben toegesmeten.

Lees meer