2 Fleur je balkon op met bloemen, planten en kruiden in bloempotten. Die zijn ideaal als aankleding.
Getty Images/iStockphoto Fleur je balkon op met bloemen, planten en kruiden in bloempotten. Die zijn ideaal als aankleding.

Fleur je saai balkon op met deze groene tips

Heb je groene vingers maar geen tuin? Gelukkig is leven in het groen niet enkel weggelegd voor tuinbezitters. Tover je balkon of dakterras om tot een minibiotoop met deze tips van bouwsite Livios

Is een tuin of groen dak voor jou geen optie? Laat dan je creativiteit los op je balkon of dakterras. Met een paar slimme ingrepen maak je van de meest sombere binnenkoer een bontgeschakeerde minituin. Maar wacht even voordat je naar het tuincentrum snelt: denk eerst na over de tijd die je wil investeren in je stadstuin, planten hebben nu eenmaal voldoende water nodig, zeker als ze onder een afdakje staan. Hou ook rekening met het aantal uren zon op je balkon. Sommige planten gedijen goed in de schaduw, andere zijn echte zonnekloppers. Vaste planten blijven jaren mooi, eenjarige planten moet je elk jaar vernieuwen.

Tip: Geef je eenjarige planten de beste verzorging met deze tips.

Snel resultaat?

Fleur je balkon op met bloemen, planten en kruiden in bloempotten. Die zijn ideaal als aankleding en minder zwaar om te verplaatsen dan bloembakken. Je vindt ze in allerlei materialen en afmetingen, er zijn zelfs uitvoeringen om over de balustrade te hangen. Let er wel op dat er in de bodem afwateringsgaatjes zitten voor overtollig water, anders rotten de wortels en sterft je plant. Leg onderaan elke pot een laag steentjes, potscherven of kleikorrels om te vermijden dat er potgrond door de gaten valt. Zo kunnen je bloempotten meteen ook tegen een windstootje, niet onbelangrijk op grote hoogte.

2 Beperk je niet tot één kleur. Creëer jouw eigen kleurrijke stadsjungle.
Livios Beperk je niet tot één kleur. Creëer jouw eigen kleurrijke stadsjungle.

Schep ruimte

Om een kleine ruimte zo groot mogelijk te laten lijken, zet je best niet je hele vloer vol met bloempotten of tuinmeubels. Creëer ruimtegevoel door met verschillende niveaus te werken. Zet bijvoorbeeld enkele potten samen op een rekje of plaats krukjes of bijzettafeltjes van verschillende hoogtes bij elkaar. Heb je echt weinig plaats? Hang dan bloemen en planten tegen de muur. Er bestaan speciale bloembakken die je kan vastmaken aan de regenpijp. Oh ja, benut zeker ook je vensterbanken.

Lees ook: Hoe leg je een dakterras aan: 8 do’s en don’ts

Het hele jaar kleur

Niets brengt een saai balkon meer tot leven dan een flinke dosis kleur. Hierin ga je zo ver als je zelf wil. Hou het binnen de perken met één fuchsia bloempot of ga helemaal loos met een knallende kleurenmix. Proberen staat vrij, ook in je plantenkeuze. Tip: kies voor bloemen en planten met verschillende bloeitijden en bladtexturen om het hele jaar rond te genieten van een kleurrijke stadsjungle.

Eten uit een minimoestuin

Als je weet dat je om zelf groenten te kweken zo’n vier tot acht uur zon per dag nodig hebt, afhankelijk van de soort, dan lenen sommige balkons zich uitstekend voor een klein moestuintje in potten. Een andere mogelijkheid is een verticale moestuin tegen je muur. Hiervoor bestaan diverse systemen, zoals een doek met verschillende compartimenten voor potgrond. Handig voor verse kruiden! Lees hier hoe je een (mini)moestuin aanlegt

Lees ook

Grote tuin, klein budget? Zo pak je het aan

Tuin aanleggen: dit zijn de 5 grootste blunders

Een geslaagd dakterras: mis deze tips niet

BronLivios

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer