Bij een renovatie van de cv-ketel is het blijven verwarmen met stookolie in de meeste gevallen de meest economische en duurzame keuze.
Informazout Bij een renovatie van de cv-ketel is het blijven verwarmen met stookolie in de meeste gevallen de meest economische en duurzame keuze.

Ga je renoveren? 5 redenen om weer voor stookolie te kiezen

Als je mazoutinstallatie aan vervanging toe is, of als je een bestaande woning hebt gekocht met een verouderde stookolieketel, sta je voor de keuze: kies je opnieuw voor stookolie of ga je voor een andere verwarmingstechniek? Tal van redenen spreken in het voordeel van stookolie. Wij geven er alvast vijf.

1. Economisch en duurzaam

Stookolieketels zijn robuust en gaan wel tot 25 jaar mee. Als een vernieuwing zich opdringt, bekijk je best je hele verwarmingssysteem met een kritisch oog. Sowieso is bij een renovatie van de ketel het blijven verwarmen met stookolie in de meeste gevallen de meest economische en duurzame keuze. Uit een onderzoek van studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten blijkt dat als je alle factoren in overweging neemt – zoals de kostprijs van de brandstof, de installatie van een A-label condensatieketel, het onderhoud en de financieringskosten over vijftien jaar – de totale kost van stookolieverwarming 3.402 euro per jaar bedraagt. Kies je voor propaangas, dan gaat het al snel richting 5.000 euro per jaar. Voor verwarming met een lucht-waterwarmtepomp loopt de jaarlijkse kost zelfs op tot meer dan 9.500 euro.

2. Geen breekwerken

Hou er rekening mee dat vaak alleen de ketel zelf aan vervanging toe is. Dat betekent dat je de leidingen en radiatoren nog kunt gebruiken en dat er geen breek- of sloopwerken nodig zijn in je woning. Je hoeft dus geen nieuwe radiatoren te plaatsen, zoals dat bij andere verwarmingssystemen wel het geval is.

3. Meer duurzaamheid

Moderne mazoutketels hebben een toppunt bereikt qua energie-efficiëntie. In die mate zelfs dat het vervangen van een oude mazoutketel meteen een besparing oplevert tot 30 procent. Zo zet je een grote stap vooruit op het vlak van duurzaamheid. De CO2-uitstoot vermindert immers evenredig met 30 procent. Bovendien kan je jouw stookolie-installatie ook koppelen aan een zonneboiler of warmtepomp. Zo dalen je mazoutverbruik en de CO2-uitstoot nog meer en draag je bij tot een beter leefmilieu.

4. Totale vrijheid

Een aspect dat je zeker niet mag onderschatten, is onafhankelijkheid van derden. Met je eigen stookolietank beschik je over totale vrijheid en ben je niet afhankelijk van gevestigde energieleveranciers. Je kan de stookolieprijs nauwlettend in het oog houden en je tank bijvullen naar eigen goeddunken, in de hoeveelheid die je wenst én wanneer jij dat wil, bijvoorbeeld als de prijs laag staat. Onaangename verrassingen zijn uitgesloten.

5. Klaar voor de toekomst

De stookoliesector investeert volop in innovatie. Zo wordt nu al gewerkt aan de verfijning van alternatieven voor de toekomst. Een van die oplossingen is een koolstofarme brandstof uit rest- en afvalstromen. Het grote voordeel is dat je stookolie-installatie perfect geschikt is om gebruik te maken van deze duurzame brandstof, zonder extra investering dus. En zo ben je klaar voor de toekomst.

Bereken zelf hoeveel je bespaart

Op de bespaarsimulator van Informazout kan je exact berekenen hoeveel je bespaart met een nieuwe stookolieketel.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Achmed Chokri

    En het mileu én het klimaat? +

  • Dave Broes

    wat voor een installatie is dat; Voor verwarming met een lucht-waterwarmtepomp loopt de jaarlijkse kost zelfs op tot meer dan 9.500 euro. dat is 791 euro per maand aan verwarming... lijkt me niet net niet echt doeltreffend.

Lees meer