2 Wil je je spouw laten na-isoleren? Een voorafgaande inspectie van je spouwmuur is cruciaal.
Pluimers Isolatie Wil je je spouw laten na-isoleren? Een voorafgaande inspectie van je spouwmuur is cruciaal.

Gevel na-isoleren: vermijd deze 4 fouten

Wil je een oude woning snel isoleren? Dan is de spouwmuur opvullen met isolatie een handige methode. Het isolatiemateriaal wordt langs voorgeboorde gaatjes in de buitenmuur in de spouw geblazen. Dat klinkt eenvoudig, maar toch zijn er komen er in de praktijk enkele aandachtspunten bij kijken. Hendrik Snauwaert van Isolteam en Luc Schoonjans  van Pluimers Isolatie vertellen aan bouwsite Livios waar het fout kan lopen.

1. Niet-vorstbestendige gevel na-isoleren

Spouwmuurisolatie is uitgesloten voor niet-vorstbestendige gevels, volgens Snauwaert. “Bepaalde gevelmaterialen kunnen het ontstaan van vorstschade in de hand werken. Denk maar aan mortel op basis van het erg vorstgevoelige zavel (geel zand). Bij een niet-geïsoleerde spouw wordt de gevel van binnenuit opgewarmd en beschermd tegen vorst. Na het isoleren van de spouw verdwijnt deze binnenwarmte en wordt de gevel blootgesteld aan vorst. Het vocht in de zavelmortel kan bevriezen en uitzetten, wat zorgt voor schade aan de gevel.”

Sommige gevelstenen zijn voorzien van een glazuurlaag waardoor de stenen niet kunnen ademen, waarschuwt Hendrik Snauwaert. “Ook hier krijg je een risico op vorstschade als water via de voegen in de gevelsteen dringt. Door de dampdichte glazuurlaag op de stenen, kunnen ze niet snel genoeg uitdrogen en vriezen ze stuk. Hetzelfde geldt voor geschilderde gevels: oudere, dampdichte verf, hindert de gevelsteen om te ademen met vorstschade als gevolg.”

Lees ook: Na-isoleren via je spouw: zo pak je het concreet aan.

2. Spouw niet inspecteren vooraf

“De spouw moet eerst en vooral breed genoeg zijn om te isoleren”, vertelt Snauwaert. “Bij voorkeur minimum 50 mm. Met sommige materialen is het technisch haalbaar om te isoleren vanaf een spouwbreedte van 35 à 40 mm, maar je krijgt pas een premie van de netbeheerder vanaf 50 mm.” Bekijk hier of je recht hebt op een premie

Luc Schoonjans vult aan: “Tijdens de bouw van de woning en doorheen de jaren kan de spouw vervuild geraken met cementresten, zand en ander afval. Dit merk je vaak op door verkleuring op de muur. Een proefboring tussen de voegen geeft uitsluitsel over de hoeveelheid spouwvervuiling. Dat moet eerst verwijderd worden. Is dit niet mogelijk, dan raden we buitengevelisolatie aan. Bij spouwvervuiling loop je extra risico dat er condens overslaat op de binnenmuur door mortelbruggen en cementbaarden. Deze vormen een koudebrug tussen de gevelsteen en de binnenmuur, met schimmels als gevolg. Een voorafgaande inspectie is cruciaal.”

Tip: Liever een totaal nieuwe look voor je gevel? Ga dan voor na-isolatie van je buitenmuur.

2 Spouwmuurisolatie is uitgesloten voor niet-vorstbestendige gevels.
Isolteam Spouwmuurisolatie is uitgesloten voor niet-vorstbestendige gevels.

3. Kwaliteit van de gevel niet controleren

Verweerde gevelstenen, barsten of ontbrekende voegen hebben een grote impact op de beschermende functie van je gevel. “Een gevel die in slechte staat verkeert, houdt het regenwater onvoldoende tegen”, zegt Snauwaert. “Regen en wind dringen door de verschillende openingen in de gevel en belasten de isolatie met een verminderde isolatiewaarde en vochtproblemen als gevolg.”

Ook opstijgend vocht vormt een groot probleem: “Bij opstijgend vocht zuigen de gevelstenen het grondwater op. Een vochtkering in de binnen- en buitenmuur gaat deze werking tegen. Die moet het vocht tegenhouden tot op het niveau van de vloer. Heb je opstijgend vocht? Dan moeten de muren eerst behandeld worden.”

Tot slot moet de gevel voldoende stevig zijn. “Zijn er voldoende spouwankers en zijn ze nog in goede staat? Anders riskeer je dat de gevel loskomt van de woning”, waarschuwt Snauwaert.

4. In zee gaan met niet-gecertificeerde aannemer

Hendrik Snauwaert benadrukt dat alles staat of valt met de goede uitvoering van de werken. “Afhankelijk van het type isolatiemateriaal moet je de werken uitvoeren volgens een bepaalde werkwijze. De spouwmuur moet volledig en voldoende gevuld zijn want het materiaal mag zeker niet inzakken na verloop van tijd.”

Doe ook zeker beroep op een gecertificeerde installateur. De Vlaamse overheid heeft een kwaliteitskader opgezet voor het na-isoleren van spouwmuren. Aannemers met een ATG-certificaat zijn geslaagd voor het toelatingsonderzoek en worden regelmatig gecontroleerd. Bekijk hier een lijst van gecertificeerde aannemers.

“Spouw niet isoleren is nooit een oplossing”

Luc Schoonjans wil nog een fabel uit de wereld helpen. “Omdat stilstaande lucht goed isoleert, denken veel mensen dat een luchtspouw van zichzelf goed isoleert. Dat is absoluut niet waar. De isolatiewaarde van een geïsoleerde spouw is minstens zeven keer hoger dan die van een lege spouwmuur. De lucht in een spouwmuur staat namelijk nooit stil. Verder straalt het binnenspouwblad warmte af naar het koude buitenspouwblad. Deze straling gaat dwars door de luchtlaag.”  

Tip: Meer weten over isolatie? Vraag hier je gratis renovatiemagazine over isolatie aan bij ‘Mijn Verstandige Verbouwing’

Lees ook:

Bouwen of grondig renoveren: hoe dik moet je isoleren?

Luchtdicht bouwen: hier moet je écht op letten

Goed isoleren? Vergeet je ramen niet

BronLivios

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stevie Peeters

    Een luchtspouw met effectief stilstaande lucht heeft een verwaarloosbare thermische functie. Bij na-isolatie moet je uiteraard wel rekening houden met de properheid van de spouw en de porositeit van je gevel of baksteen.

  • marcel strobbe

    Beste Dirk ge hebt gelijk en geen gelijk voor een niet geisoleerde spouw zit ge met cijfers na de komma. Misschien hebt ge gelijk dat de isolatie van een geisoleerde spouw 4 maal beter is maar nog altijd achter de komma. Dus viermaal bijna nul is nog altijd bijna nul.

Lees meer