Bij nieuwbouw is een regenwaterput van minstens 5.000 liter verplicht in Vlaanderen.
Reni Bij nieuwbouw is een regenwaterput van minstens 5.000 liter verplicht in Vlaanderen.

Grondwaterpeil blijft laag: “Maar grondwaterput is geen goed idee”

Door het warme en droge weer van de afgelopen zomer staat het grondwaterpeil volgens de Vlaamse Milieumaatschappij nog steeds niet op punt. En dat doet de vraag naar grondwaterputten stijgen. Maar niet iedereen is voorstander van deze oplossing. Specialist Jan Lauwers legt aan bouwsite Livios uit waarom.

Uit de recentste meetresultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat de grondwaterstanden nog altijd laag zijn. Vooral in Limburg en Vlaams-Brabant zijn ze erg laag voor de tijd van het jaar. En dat merken de installateurs van grondwaterputten. Zij krijgen steeds meer aanvragen voor het graven van diepe tot ondiepe putten. Afhankelijk van de pomp kan zo’n put tot 1.000 liter water per uur leveren. 

Geen voorstander

Maar volgens Jan Lauwers van O Beton is het boren van grondwaterputten geen goed idee. “Tijdens extreem droge periodes wordt de aanvoer van grondwater soms zelfs afgekoppeld.” Ook de Vlaamse Milieumaatschappij is geen voorstander: “Een regenwaterput vervangen door grondwater omdat die eerste niet volstaat, dat is niet de bedoeling. Het kan het probleem van de droogte nog vergroten. Bovendien is het gebruik van grondwater niet gratis. Er kunnen heffingen van toepassing zijn op het gebruik ervan.” Lees hier wat een regenwaterput kost

Verplicht

Een logische oplossing is volgens Lauwers een eigen regenwaterput. “Net als grondwater, kan je ook het water uit je regenwaterput gebruiken voor het doorspoelen van je toilet, de planten water geven, de was doen, …  Bovendien ben je bij het bouwen van een eengezinswoning groter dan 40 m², verplicht om een regenwaterput van minstens 5.000 liter te voorzien. Maar bouwers kiezen steeds meer voor grotere volumes. Regenwaterputten van 10.000 à 15.000 liter zijn het populairst. Mensen willen een grotere buffer, om langere periodes van droogte te kunnen overbruggen.”

Lees ook: Regenwaterput bouwen? Dit zegt de wet

En wat mag dat kosten?

De prijs van een regenwaterput varieert. “Het gemiddelde ligt tussen de 1.000 à 5.000 euro”, vertelt Lauwers. “Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor soort pomp je wil: een eenvoudige, basic-installatie, of een uitgebreid automatisch exemplaar met allerhande filters.” Je kan natuurlijk ook zelf een traditionele regenton plaatsen. “Dat is prima om bij een tuinhuisje te zetten om je planten water te geven. Maar in vergelijking met een regenwaterput, is dit speelgoed”, besluit Lauwers. Lees hier hoe je zelf een regenton plaatst

Lees ook

Zo onderhoud je een regenwaterput

[Infographic] Hoe snel verdien je je regenwaterinstallatie terug?

Wassen met regenwater? Hier moet je op letten

BronLivios

82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Roeland Croket

    Ik heb een put van 10000 liter. Bij normaal gebruik trek ik die nooit leeg maar als ik mijn gras wil sproeien zoals vorige zomer dan is die op iets meer dan een week leeg. Daarom sproei ik ook enkel als het me echt nodig lijkt. Ik zit nu met dode stukken gras vanwege de droogte van vorig jaar. In de winter loopt die put van 10000 liter gewoon over naar het regenwaterriool, dus had ik beter een grotere put gestoken.

  • michel De Blay

    @Magda De Munck 15000 liter!!! die krijg je zelfs nooit vol.

Lees meer