4 Meer dan bij eender welke andere klus staat of valt de kwaliteit van schilderwerken met een goede voorbereiding.
Getty Images Meer dan bij eender welke andere klus staat of valt de kwaliteit van schilderwerken met een goede voorbereiding.

Handen uit de mouwen: 10 populaire voorjaarsklussen

Het voorjaar is het uitgelezen moment om je woning en tuin in orde te maken voor een zorgeloze zomer. Nu we allemaal veel tijd thuis doorbrengen, lijst bouwsite Livios tien populaire klussen op, die ook voor minder ervaren doe-het-zelvers haalbaar zijn. 

1. Geef je muren een frisse lik verf

Meer dan bij eender welke andere klus staat of valt de kwaliteit van binnenschilderwerken met een goede voorbereiding. Check of je pas bepleisterde muren voldoende droog zijn om te verven en geef oudere muren eerst een grondige reinigingsbeurt.

Daarna is het tijd om ramen, deuren en vaste elementen goed af te plakken, én om eindelijk de knoop door te hakken wat de kleur betreft. Voor lichte kleuren heb je – afhankelijk van de verf – meestal maar twee lagen nodig. Voor wit en felle, donkere tinten breng je beter drie lagen aan. Cruciaal voor een perfect resultaat zijn de temperatuur (17 à 18°C is perfect!) en de vochtigheidsgraad. En natuurlijk je materiaal: bespaar hier zeker niet op.

Tip: soms is het beter om twee lagen primer aan te brengen en een laag afwerking dan andersom. Je primer hecht namelijk een pak beter en is tegenwoordig ook verkrijgbaar in de kleur van je afwerkingslaag.

2. Haal je sloophamer boven

Heel wat verbouwers nemen de breekwerken voor eigen rekening. Het drukt de kosten en is perfect zelf te doen. Maar vergeet niet dat sommige muren een dragende functie hebben. Hetzelfde geldt voor oude schouwen. Bouw dus de nodige voorzichtigheid in en schakel bij de minste twijfel een expert in. Bovendien heb je een vergunning nodig voor het slopen van dragende muren. Ook populair: het uitbreken van houten vloerroosteringen of vloeren op volle grond. Let op voor deze drie grote fouten bij afbraakwerken

Tip: in veel oude woningen zit asbest verborgen. Onderzoek welke materialen schadelijk zijn voordat je gaat breken. Lees hier hoe je asbest verwijdert

3. Maak je woning stroomklaar

Sleuven en uitsparingen uitslijpen en -kappen voor elektriciteitsleidingen en inbouwdozen van stopcontacten en lichtschakelaars: it’s a dirty job, but someone’s gotta do it. Mits een beetje oefenen ben je hier zo mee weg en de lente is er de ideale periode voor: ramen open – tenzij je er nog geen hebt – en kappen maar! Zorg wel dat je meetwerk goed zit, je wil toch niet dat je lichtschakelaar op navelhoogte staat? Ook het vastzetten van de doosjes met metselspecie is goed zelf te doen.

Tip: beperk stofvreten tot een minimum. Draag een veiligheidsbril en mondmaskertje, houd een bouwstofzuiger in de buurt tijdens het slijpen of bevochtig de muur vooraf met een plantensproeiertje.

4 Zelfs met een beperkt aantal materialen ligt laminaat er in no time.
Lamett Zelfs met een beperkt aantal materialen ligt laminaat er in no time.

4. Laminaat leggen in een wip

Laminaat heeft de laatste jaren een mooie reputatie opgebouwd, vooral bij doe-het-zelvers. Zelfs met een beperkt aantal materialen ligt je vloer er in no time. Alles begint met een egale, propere ondergrond. Daarna is het de beurt aan een vochtwerende folie en een zachte, dempende tussenvloer. De planken zelf leg je volgens het principe van de fabrikant. Vaak gaat het om een simpel tand-, groef- en kliksysteem. Eindigen doe je met het zagen en plaatsen van je plintjes en overgangsprofielen voor onder de deuropeningen. Een goede verstekbak komt hier zeker van pas. Lees hier hoe je zelf laminaat legt

Tip: zorg dat de verschillende stukken tussenvloer even hoog en mooi tegen elkaar liggen. Zo vermijd je achteraf vervelende bobbels onder je afgewerkte vloer.

5. Make-over met gipsplaten

Met gipsplaten blaas je op een propere manier nieuw leven in je ruimtes. Ze zijn bovendien heel gemakkelijk om te plaatsen tegen wanden en plafonds of tegen aangepast regelwerk. Je hebt niet meer nodig dan een breekmes, een (decoupeer)zaag en eventueel een schroefmachine en klopboor. Eens de plaatsing een feit is, moet je alleen nog de voegen en boorgaatjes mooi afwerken. Een likje verf of wandtegels? Jij bepaalt de final touch.

Tip: het is geen goed idee om gipsplaten af te werken als de woning nog niet wind- en regendicht is of onder koude of vochtige omstandigheden. Dit kan leiden tot barstjes ter hoogte van de voegen.

4 Met gipsplaten blaas je op een propere manier nieuw leven in je ruimtes.
Gyproc Met gipsplaten blaas je op een propere manier nieuw leven in je ruimtes.

6. Pak je dak in

Een degelijke dakisolatie houdt stookwarmte binnen en zonnewarmte buiten. Hoog tijd om zowel je portemonnee als je comfort een grote dienst te doen. Zelf je dak inpakken met isolatiedekens is geen prettig werkje, maar wel haalbaar voor elk klusser. Vermijd dat de minuscule woldeeltjes op je lichaam, in je ogen of keel terechtkomen. Kruip dus niet in korte broek en t-shirt je zolder op, maar draag de nodige bescherming.

Isolatiedekens komen tussen de kepers. De kiertjes en naden in de hoeken vul je op met stukjes isolatiewol of met gespoten PU-schuim. Met een dampscherm voorkom je dat vocht vanuit het huis in je isolatie terechtkomt. Belangrijk: dicht ook alle perforaties en kiertjes af met luchtdichte tape of mastiek.

Tip: laten je kepers niet toe om dik genoeg te isoleren, schroef dan tengellatjes van de gewenste dikte bovenop je kepers. Nog een gouden regel: zorg dat je isolatie niet uitpuilt en mooi vanzelf blijft zitten.

7. Regenwaterput in topvorm

Veel woningen beschikken vandaag over een regenwaterput die je eens in de vijf jaar moet reinigen. Een ideale lente- of zomerklus, want de kans is dan groter dat het water in je put laag genoeg staat. Een gewone tuinslang, handborstel, emmer en schepje volstaan om het aanwezige slib te verwijderen. De voorfilter bovenaan de put vangt het grofste vuil op dat door de regenpijp komt en heeft om het half jaar een onderhoud nodig. Zo niet, riskeer je heel wat bruikbaar regenwater te verliezen. Neem meteen ook je dakgoten onder handen!

Tip: laat de regenwaterput minstens een dag openstaan voordat je aan de slag gaat. Er is kans op zuurstoftekort doordat de ruimte heel lang dicht heeft gelegen.

4  In de periodes maart-mei en september-oktober maken graszaadjes het meeste kans om uit te groeien tot een mooie, verzorgde grasmat.
Getty Images In de periodes maart-mei en september-oktober maken graszaadjes het meeste kans om uit te groeien tot een mooie, verzorgde grasmat.

8. Laat het gras maar groeien

Wie valt niet in zwijm voor een perfect gazon? In de periodes maart-mei en september-oktober maken je zaadjes het meeste kans om uit te groeien tot een mooie, verzorgde grasmat. Let wel: het mag zeker niet meer vriezen. Het meeste tijd kruipt in het onkruidvrij en zaaiklaar maken van je ondergrond. Het zaaien zelf doe je op een droge, windstille dag. Sproei ook zeker genoeg bij wanneer het lange tijd niet regent. Lees hier wanneer je het beste zaait. 

Tip: zaai, met de rug naar de wind, zowel in de lengte- als in de breedterichting: een halve dosis in de ene richting, een halve dosis in de andere richting.

9. Yes, eindelijk een oprit!

Gedaan met uitstellen, die nieuwe, mooie klinkeroprit komt er dit voorjaar nog. Er kruipt wel flink wat graaf-, stort- en draagwerk in deze klus. Neem vooraf de tijd om de afmetingen van je afrit uit te tekenen. Ga je de klinkers bestellen? Neem dan zeker je plan mee. Denk meteen ook na over het gewenste legverband en de boordstenen.

Tip: leg een kader met klinkers rondom de oprit om te vermijden dat er kleine klinkerstukjes op de rand komen te zitten.

10. Geniet van je eigen houten terras

Ga meteen aan de slag en geniet nog voor de zomer van je charmante houten terras. Richt je terras op het zuiden om maximaal zonlicht te vangen. Besteed extra aandacht aan de fundering, want die moet alle druk verdelen. Voorzie worteldoek zodat er straks geen onkruid door je houten planken groeit en laat altijd zo’n 10 cm ruimte tussen je terrasdek en de ondergrond voor voldoende ventilatie.

Tip: hout krimpt en zet uit. Schroef je planken, bij voorkeur tijdens de seizoenswisselingen, daarom wat bij.

Door de maatregelen tegen corona zitten veel mensen de komende weken aan huis gekluisterd. Binnen ‘Mijn Thuisblijfgids’ vind je allerlei tips van onze experten en journalisten zodat je deze periode met succes kan doorkomen.  

Lees ook op Livios.be:

Ga je je tuin aanleggen? Hier moet je eerst aan denken

Tijd voor een opfrissing van je interieur? Zo doe je het

Vloeren renoveren: dit zijn de aandachtspunten

BronLivios

Lees meer