3 Ter illustratie
Thinkstock Ter illustratie

Het 5-stappenplan van inbrekers en hoe jij hen kan tegenhouden

Het is vandaag de zesde editie van de nationale actiedag tegen inbraak: “Eén dag niet”. Elke dag worden er namelijk in ons land gemiddeld zo’n 141 woninginbraken gepleegd. Veel inbraken zijn echter gemakkelijk te voorkomen. Bart Verbeeck van beveiligingsfirma G4S Belgium leert ons hoe je ervoor kan zorgen dat je zelf niet het slachtoffer wordt van een inbraak.

Het aantal gemelde inbraken en inbraakpogingen daalde van 72.717 in 2014 tot 51.617 in 2018. Maar dat zijn nog steeds meer dan 141 inbraken per dag. De meeste inbraken worden tijdens de wintermaanden gepleegd, daarom is het belangrijk om extra waakzaam te zijn tijdens deze maanden.

Een slimme inbreker neemt enkele stappen in acht: hij analyseert de buurt, onderzoekt het huishouden en zorgen dat ze degelijk materiaal hebben om hun inbraakpoging te vergemakkelijken. Door zelf de verschillende stappen kritisch te doorlopen en gepast te handelen, kan je inbrekers te slim af zijn. 

1. Analyse van de buurt

Inbrekers analyseren altijd eerst de omgeving om het perfecte huis te selecteren. Zijn er geregeld politiepatrouilles in de buurt? Welke huizen ogen onbewoond en welke huizen zijn zichtbaar beveiligd? “Huizen die geïsoleerd zijn van de rest van de buurt zijn bijvoorbeeld een interessant doelwit”, stelt Bart Verbeeck van G4S. “Zorg er dus voor dat je huis een bewoonde indruk heeft en installeer een alarmsysteem. Dat werkt allebei ontradend.”

2. Onderzoek van het huishouden

Als inbrekers een doelwit geselecteerd hebben, proberen ze het huis en zijn bewoners zo goed mogelijk te leren kennen. Zo kijken ze naar toegangs- en vluchtwegen, letten ze op licht en geluid binnen- en buitenshuis en proberen ze te weten te komen wanneer de bewoners weg zijn. “Dat onderzoek kan heel rechtstreeks gebeuren: sommige inbrekers bellen gewoon aan. Wanneer iemand opent, doen ze zich gewoon alsof ze een verkoper zijn, internetcontroleur of iemand anders en vragen ze binnen te komen”, legt beveiligingsorganisatie uit. “Kijk dus altijd uit wie aanbelt, laat geen onbekenden binnen en vraag indien nodig een legitimatiebewijs”, luidt het advies.

(Lees verder onder de foto)

3 Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld

3. Open deuren

Inbrekers willen uiteraard zo weinig mogelijk aandacht trekken. Op de dag van de inbraak kiezen ze daarom de gemakkelijke toegangsweg. Denk aan een open raam of een deur, maar ook sleutels die op voor de hand liggende plaatsen liggen, zoals onder de deurmat of in de bloempot. “Inbrekers zijn heel dankbaar voor het nonchalante en voorspelbare gedrag van mensen”, vertelt Verbeeck. “Uit onderzoek blijkt trouwens dat meer dan een kwart van de inbrekers gewoon langs de voorkant binnendringt. Sluit dus alle ramen en deuren voor je weggaat en leg je reservesleutels op een moeilijk te vinden plaats of nog beter: bij de buren.”

4. Materiaal en mankracht

Wanneer inbrekers geen open deur (of sleutels) vinden, zetten ze grovere middelen in: materiaal en mankracht. Een inbreker heeft sowieso het nodige gereedschap bij de hand. “Indien niet goed beveiligd, worden deursloten geforceerd, lichtkoepels geopend met een schroevendraaier en sloten aan het keldergat doorgeknipt”, zegt Bart Verbeeck. “Je kan jezelf beschermen door veiligheidssloten te plaatsen die niet zoals de standaard cilindersloten van deuren geforceerd kunnen worden.” 

Een schuifraam in huis? “Dan is het een goed idee om een balkje voor het raam te zetten, zodat het niet kan worden opengeschoven”, aldus Verbeeck. Voorkomen dat een inbreker een raam of intrapt, is dan weer moeilijker te vermijden. “Een luid alarm kan wel verhinderen dat de inbreker zijn tocht verder zet.”

5. Klus van 15 minuten

Eenmaal binnen, gaat het snel. Een woninginbraak duurt meestal niet langer dan 15 minuten. “Inbrekers doorzoeken het huis systematisch: eerst de slaapkamer, daarna het salon en het bureau. Inbrekers houden deze volgorde aan omdat ze verwachten daar de meeste waardevolle spullen te vinden. Juwelen, tablets, cash geld… Alles dat gemakkelijk mee te nemen is, is een geliefde buit”, weet G4S. “Daarom is het zeker een goed idee om waardevolle spullen steevast te bewaren in een verankerde, moeilijk te vinden kluis.”

3
Getty Images

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Anne-Marie Toutenel

    geef ze een celstraf om niet meer te vergeten en verplicht werken om de slachtoffers te vergoeden. Geef ze een cel zoals in hun thuis land. Iedereen vergoed, terug naar thuisland.

  • Yves Van Rossem

    Nog vergeten te vermelden: installeer een stil alarm en koop een base bat knuppel of haal een pitbul in huis. Gelukkig hebben we nog de politie met hun "cijferkes" ... Hiermee kunnen ze aantonen dat het aantal inbraken en diefstallen is verminderd ? Euh, neen dus. De waarheid is dat vele mensen zelfs geen aangifte meer doen van de diefstal aangezien het toch geen enkele zin heeft. @stefan crama: inderdaad zo "werkt" het gerecht in Belgie

Lees meer