Getty Images/iStockphoto

Huis verkopen: verlies deze extra kosten niet uit het oog

Ben je van plan om binnenkort je huis te verkopen? Weet dan dat je als verkoper rekening moet houden met enkele bijkomende kosten en verplichtingen. Bouwsite Livios zet er vier voor jou op een rijtje.

1. Keuringsverslag van de elektrische installatie

Als verkoper ben je sinds 1 juli 2008 verplicht om een controleverslag van de elektrische installatie te bezorgen aan de koper. De controle moet uitgevoerd worden door een erkend keuringsorganisme en de kosten van dit onderzoek zijn voor de verkoper. Lees hier hoe je begint aan een veilige elektrische installatie

Deze controle is verplicht als je elektrische installatie dateert van voor 1 oktober 1981 en sindsdien niet meer gecontroleerd werd door een erkend organisme. Installaties van voor 1 oktober 1981, die nadien uitgebreid werden, moeten niet opnieuw gekeurd worden. Als de installatie wordt afgekeurd, is het de plicht van de koper om binnen de 18 maanden na het verlijden van de akte een nieuwe controle te laten uitvoeren.

TipMaak een goede indruk bij potentiële kopers met deze tips

2. Energieprestatiecertificaat (EPC)

Sinds 1 november 2008 is ook het energieprestatiecertificaat verplicht bij de verkoop van woningen en appartementen. Als verkoper ben je verplicht dit EPC aan te vragen, wat je zo’n 200 à 250 euro zal kosten. Het EPC ist tien jaar geldig  en geeft weer hoe energiezuinig de woning is. Daarnaast staan er in het EPC ook maatregelen die je kan uitvoeren om de energieprestatie te verbeteren. Lees hier alles wat je moet weten over het vernieuwde EPC

3. Postinterventiedossier (PID)

Het PID is een belangrijke instructiebron waarin alle technische gegevens van een gebouw verzameld worden. Dit kan van pas komen tijdens het gebruik en onderhoud van een woning, maar ook bij latere werkzaamheden. Alle gebruikers, hetzij eigenaars, huurders, of, bij eventuele verbouwingen, architecten of aannemers, moeten eenvoudig kunnen achterhalen wat bv. de structuren van het gebouw zijn, hoe die structuur werd opgebouwd en welke materialen er gebruikt werden.

Dit dossier moet tijdens de ganse levensduur bij het gebouw blijven en moet je als eigenaar aanvullen met  nieuwe gegevens als er zich wijzigingen aan het gebouw voordoen. Dit PID moet je overhandigen aan de nieuwe eigenaar bij elke verkoop van een woning of appartement waarvan de bouw is begonnen na 1 mei 2001 of waaraan werken zijn uitgevoerd sinds 1 mei 2001 door één of meerdere aannemers.

4. Bodemattest

Als je een woning of grond verkoopt, ben je verplicht om bij de OVAM een bodemattest aan te vragen. Als op de grond ooit een risicoactiviteit werd uitgeoefend, ben je als verkoper verplicht om op jouw kosten een oriënterend onderzoek te laten uitvoeren door een erkend bodemsaneringsdeskundige. OVAM zal op basis van dit verslag bepalen welke maatregelen moeten getroffen worden. Lees hier waarom een bodemattest belangrijk is

Lees ook

Zo controleer je een woning op vochtproblemen

Je droomhuis kopen? Bereid je voor met deze do’s en don’ts

Appartement volledig strippen en renoveren? Heidi deed het voor minder dan 30.000 euro

BronLivios

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Vandriessche

    Ga gewoon over de grens een huis kopen en je bent er goedkoper van af zonder die overheidspestregels die enkel geld kosten.

  • Paul Boutsen

    Bovendien is er de schrapping van de lening uit het rijksregister die ooit op het huis/appartement is geweest, 30 jaar na datum. Een grote verdoken kost die Freya Vandenbossche destijds van 15 jaar (de termijn waarop vroeger meestal geleend werd) op 30 jaar bracht om huis/appartement eigenaars nog eens op het einde van de rit te straffen.

Lees meer